Причината за сколиозата е свързана с минерал

1
118
Добави коментар
stupid
stupid

Сколиозата е едно от най-честите заболявания. Според статистиката лекарите всяка година откриват около три милиона нови случаи на сколиоза. Никой не знае защо гръбначния стълб на някои деца започват да се изкривяват от едната страна, точно когато попадат в пубертета. 

 

Но едно ново проучване на Вашингтонския университет в Сейнт предлага нова перспектива за този проблем. Според авторите, сколиозата може да възникне поради неспособността на тялото да абсорбира един основния хранителен минерален манган.

 

Изследването е публикувано на 9 октомври в Nature Communications.

 

За да го установят, учените са анализирали 457 деца с тежка сколиоза и 987 здрави деца. Те откриват мутация в гена SLC39A8 при едва 6% от здравите деца, но при 12% от децата с тежка сколиоза. Втори анализ в отделна група от 1095 здрави деца и 841 деца с умерена до тежка сколиоза също потвърждава първоначалните данни.

 

SLC39A8 не е внимателно проучен преди. Но има доказателства, че помага на клетките да абсорбират минерали като цинк, желязо и манган. Учените са установили, че децата с генетичния вариант успешно усвояват първите две вещества, но слабо абсорбираха мангана. Съдържанието на този минерал в кръвта също е по-ниско при децата с генетичен вариант, макар и в нормалния диапазон. Децата с генетичен вариант не са имали манганов дефицит, но те може би не са в състояние да използват манган толкова ефективно, колкото другите деца.

 

Авторите възнамеряват да продължат изследванията, за да разберат колко точно е безопасна и ефективна доза манган която трябва да се добавя.

Всяко добавяне на манган ще трябва да бъде внимателно измерено, за да се избегне повишаване на риска от други сериозни заболявания, предупреждават учените.