3d снимки във Facebook

3
287
Добави коментар
seoslav
seoslav

През май Facebook анонсира нова функция, наречена 3D снимки. Въпреки това, освен кратко видео и името, малко се говореше по темата. На 11 октомври, официално съобщиха за това и вече можете да се уверите сами, че резултатите наистина са доста привлекателни.

3D снимките ще се появят във вашия нюз фийд, както всички други снимки, освен когато превъртите до тях, докоснете или щракнете върху тях, или наклоните телефона си. Те реагират така, сякаш снимката всъщност е прозорец в малка диорама, със съответните промени в перспективата. Ефектът ще работи както за обикновени снимки на хора и кучета, така и за пейзажи и панорами.

Интересното е, че произлизането на 3D снимки не е идея за това как да се подобрят снимките, а по-скоро как да се даде достъпност за създаването на съдържание за виртуалната реалност.

Извличането на данни за дълбочината от изображенията на един фотоапарат, зависи много от силата на процесора и макар и е ефективен до някъде като техника. Особено, когато много модерни фотоапарати всъщност имат две камери, като малка двойка очи. Телефоните с двойна камера също ще могат да създават триизмерни изображения.

Чрез заснемане на изображения и с двете камери едновременно, разликите в паралакса могат да се наблюдават дори при обекти в движение. И тъй като устройството е в точно една и съща позиция и за двата записа, данните за дълбочината са доста ясни, за да могат да влязат в използваема форма.

Ето как работи. Двете камери на телефона вземат две изображения и веднага устройството прави свои собствени изчисления и изработва “дълбочинна карта” от тях – изображение, кодиращо изчисленото разстояние от всичко което се вижда в рамката. Резултатът изглежда така:

Google, Apple, Samsung, Huawei – те всички имат свои собствени методи за правене на точно това действие в телефоните си, макар че досега се използва основно за създаване на изкуствено замъгляване на фона.

Проблемът е, че създадената карта на дълбочината няма някаква абсолютна скала – например, светло жълто не означава 10 метра, а пък тъмно червеното, примерно 100 метра. Мащабът е различен за всяка снимка, което означава, че ако вземете повече от една, да не говорим за десетки или стотици, индикацията за това колко далеч е даден даден обект, би била направо невъзможна.

От Facebook са решили този проблем, използвайки някаква сложна математическа формула, която, ако сте любопитни, можете да видите тук. Използвайки този алгоритъм, Фейсбук създава гладка и точна дълбочинна карта при многобройни експозиции и го прави наистина бързо: около секунда на изображение, поради което инструментът, който създават, го наричат “Instant 3D Photography.”

На следващо място, действителните изображения се прилепват заедно, както това би се случило при една панорама. Но, като използва новата и подобрена карта за дълбочинност, този процес може да бъде ускорен и намален.

Тъй като различните изображения заснемат дълбочина по различен начин, привеждането им в съответствие може да е трудно, както показват примерите в ляво и в центъра – много части ще бъдат изключени или ще се получат неправилни данни за дълбочината. Десния пример е методът на Facebook.

Крайният резултат е изображение, което реагира реалистично на промените в перспективата, което го прави видимo във VR или като 3D снимка от тип “диорама” в емисията за новини.

Реално, това не изисква от никого да прави нещо различно, като изтегляне на приставка или научаване на работа с нещо ново. Преглеждането на тези снимки променя гледната точка леко, като известява хората за тяхното присъствие и от там всички взаимодействия се чувстват естествени. Това не е перфектно – има изявени бъгчета и странности в прилепените изображения, ако се вгледате внимателно и разбира се ефекта за дълбочина варира в зависимост от субективното възприятие на съдържанието – но това е забавно и ангажиращо, което е много по-важно.

Ето, как да си създадете 3D изображение:

3d снимки във Facebook

5 (100%) 5 votes