Колко скъпо може да бъде едно изказване?

1
217
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

Възможно ли е една дума да ти струва 45 хиляди долара?

Преди няколко дни излезе биографичната драма “Първият човек” (First Man), проследяваща историята на историческата лунна мисия от 20 юли 1969. Това е денят, в който астронавтът Нийл Армстронг прави първите човешки стъпки на Луната. В ролята на Армстронг влезе Райън Гослинг, а филмът към този момент се радва на по-скоро положителни оценки.

Това, на което не се радва обаче, са приходи. Първият уикенд за филма беше доста слаб, като той успя да спечели едва около 16 млн. долара на домашната сцена. Не звучи зле, но очакванията бяха по-големи. 

За мнозина причината за слабото представяне е друг филм. “Венъм” (Venom) с Том Харди излезе седмица по-рано и въпреки оценките на критиците, той се радва на силен интерес от феновете, което му спечели и първото място в световния бокс офис. Факт е, че съперничеството със супергерой екшъна със сигурност влияе на представянето на “Първият човек”. Същевременно се зароди и друга дискусия по въпроса.

На филмовият фестивал във Венеция през изминалото лято, звездата на филма, говори пред журналисти и фенове. Малко преди събитието бе станало ясно, че един ключов момент за НАСА и американците, няма да бъде пресъздаден. Става на въпрос за поставянето на американския флаг върху Луната. Канадецът, Гослинг, тогава защити решението на директора на продукцията, Деймиън Чазел, в едно изказване, което сега, според мнозина струва на филма по 45 хил. долара на дума.

Не мисля, че Нийл (Армстронг) вижда себе си като американски герой. Поне от разговорите ми с него и семейството му оставам с такова впечатление. Искахме филмът да рефлектира върху това.

В изказването няма нищо лошо, но е факт, че не малка част от американската публика не остава съгласна с него. Изключването на сцената с издигането на флага в биографичен филм за един от героите на нацията, се приема като обида, а думите на канадецът, изиграл астронавта, само я засилват. 
 

Същевременно слабият старт на филма засили и негативната вълна към него. Към този момент, оптимистичните прогнози са, че той едва ще успее да си възвърне инвестицията от около 60 млн. щатски долара. Ако това стане факт, това дискусионно изказване на Райън Гослинг може да бъде оценено и на 500 хил. долара на дума.

Това наистина е един интересен начин да бъде погледнато над очертаващия се финансов провал на филма, който отваря и друга тема. В днешната дигитална ера, не трябва много, за да бъде разпалена публиката и това е нещо, с което не само филмовите студия, трябва да се съобразяват.

Пресен пример е дебатът, чрез който един от сценаристите на филма “Соло: История от Междузвездни войни”, Джонатан Касдан, раздели фенбазата. В интервю, той заяви, че един от любимите герои от сагата, Ландо Калрисиан, е “пансексуален”. Отзвукът беше подобен, на този от “Последният човек”, но много по-голям и разпален. Резултатът също. Соло се представи далеч под очакванията и записа резултати много по-слаби от тези на предишните филми от поредицата. Разбира се, това изказване на Касдан не е единствената и основна причина, но със сигурност е повлияло. Интересно на колко долара за дума би било оценено то тогава?

Но, замисляйки се върху темата, подобни примери има не малко в различни сфери само в последните няколко години. През 2015 година, писателката и създателка на Хари Потър вселената, Дж. К. Роулинг, заяви в “Twitter”, че магьосникът Албус Дъмбълдор е хомосексуален. Ако не си спомняте, можете да си представите и това каква вълна от дискусии породи. Същевременно това се случи и малко преди премиерата на филм по друга от книгите ѝ от същата вселена- “Фантастични герои и къде да ги намерим”. Авторката, защити изказването си с отговор, че хомосексуалистите не се различават от останалите хора. 

.@anakocovic21 Maybe because gay people just look like… people?
— J.K. Rowling (@jk_rowling) March 24, 2015

Наскоро пък, в гейминг общността беше разпален спора за решението на компанията EA да вкара жени на бойните полета от Втората световна война в играта Battlefield 5. В отговор на отзвука и решението, един от продуцентите на играта Патрик Сьодерлунд, каза на феновете да не купуват, ако не им харесва. Това доведе до масивен спад в предварителните поръчки за заглавието и неговата оставка.

Но дали мнението на Райън Гослинг може да бъде оценено на 45 хил. или 500 хил. долара, ще си проличи. Интересно виждане над нещата, безспорно. Аз не бих обвинил Гослинг, нито бих оценил изказванията чрез какъвто и да е паричен измерител. Наистина, пресъздаването на филм за Нийл Армстронг и тази толкова историческа лунна мисия, в който не се включва един от най-историческите моменти, си проси критиката. Но също така е факт и че хората носим отговорност и последствия от това, което кажем, което е все по-засилено в днешния дигитален свят, а цените явно са високи.