15 лекари, които препоръчват растително хранене

1
240
Добави коментар
dilqna
dilqna

Един от най-забележителните феномени през последните години е не само все по-големият брой хора, които стават вегани по една или друга причина, но и как все повече медицински професионалисти се събуждат за реалните ползи върху човешкото здраве от храненето с изцяло растителна диета.

Все пак, на кой друг да разчитаме да ни каже, че храненето с плодове, зеленчуци и храни богати на растителен протеин и фибри, без холестерол и наситени мазнини, може да предотврати сърдечни болести и много други хронични заболявания?

Списъкът с лекари, които препоръчват растително хранене може да бъде много по-дълъг. В тази статия избрахме 15 от тях, които са на различна възраст, специализират и практикуват в различни дисциплини. Кое е общото между всички тях? Всички те са лекари, които не биха се страхували да препоръчат на своите пациенти да се хранят с изцяло растителна, веган диета.

Освен кратката информация за всеки от тях, сме предоставили и допълнителни връзки към техни сайтове, книги, а накрая на всеки и връзка към едно тяхно видео. Всеки жаден за знания може да потърси повече информация за който и да е от тях. Препоръчваме и филмите „Forks Over Knives“ (Вилица или скалпел) и „What The Health“, в които можем да видим доста познати лица от тази статия.

Да се надяваме, че ще срещаме все повече практикуващи доктори, които изписват ябълки, спанак и сладък картоф, вместо хапчета за високо кръвно и инжекции с инсулин.

Забележка: Някои от лекарите в тази статия са етични вегани, докато други странят от това да си поставят етикета веган. Общото между всички тях е убедеността в ползите от растителното хранене.

Д-р Нийл Барнард

Започваме с магнетичният, очарователен и винаги пълен с полезна информация д-р Нийл Барнард. Роден през 1953 г., Нийл е израснал във ферма за отглеждане на добитък в Северна Дакота и е син на лекар.

В момента д-р Барнард е етичен веган, клиничен изследовател и експерт по диабет и болестта на Алцхаймер. Започва да изучава здравните ползи от растителното хранене като студент по медицина в университета „Джордж Вашингтон“.

През 1985 г. основава „Лекарския комитет за отговорна медицина“ в стремежа си да популяризира растителното хранене като превенция срещу заболявания, както и да лобира срещу лабораторните експерименти с животни и убиването на животни в медицинските училища. През 2015 г. основава свой собствен медицински център – Barnard Medical Center.

В своята кариера той открива, че наситените мазнини и холестерола не просто запушват артериите и водят до сърдечносъдови заболявания, но също са главна причина за диабет тип 2. Откакто неговия баща умира от Алцхаймер, той започва да фокусира своите изследвания и в тази насока.

Растителното хранене, което той препоръчва, е веган хранене с много ниско съдържание на мазнини в диетата. Насоките му са много лесни за следване и доста по-малко рестриктивни от програмите на много от останалите лекари в тази статия.

Нийл Барнард е автор на над 70 научни публикации и 18 книги, последната от които е „The Cheese Trap“ (Капанът на сиренето), в която обяснява защо сиренето е една от най-вредните храни на планетата.

На български език е издадена неговата книга „Силните храни за мозъка“ от издателство „Изток-Запад“.

Д-р Барнард е любител на музиката като свири на различни музикални инструменти и е участвал в няколко групи. Негови интервюта и медицински трудове са включени в документалните филми „Super Size Me“, „Eating you Alive“ и „What The Health“.

Още от д-р Нийл Барнард:

Д-р Майкъл Грегър

Плешивият веган доктор с уникално чувство за хумор! Майкъл Грегър е човекът, който неуморно ни представя най-новите пробиви в света на науката за храненето.

Заедно със своя тим от изследователи, той денонощно чете и анализира научни изследвания за храненето и здравето, които след това представя в своя сайт NutritionFacts.org и YouTube канал.

Медицинската кариера на д-р Грегър е вдъхновена от неговата баба, която бива диагностицирана с късна форма на рак, претърпява няколко байпаса и е прикована на инвалидна количка на 65 години. Един от пионерите на лечението с растително хранене, д-р Нейтън Притикин, я взема под крилото си и само след три седмици на неговата диета, нискомазнинно хранене с плодове и ориз, бабата на д-р Грегър става от инвалидния стол и започва да ходи по над 10 км на ден, доживявайки в добро здраве още 31 години на този свят.

Виждайки всичко това, младият Майкъл Грегър посвещава своя живот на медицинската професия и разпространяването на веганството – не само като етичен начин на живот, но и като превенция срещу редица заболявания.

Д-р Грегър участва в документалните филми „PlantPure Nation“, „Eating you Alive“ и „What The Health“. Бестселърът му „Можем да сме здрави“ може да се намери на български език.

Още от д-р Грегър:

Д-р Майкъл Клапър

Д-р Майкъл Клапър е роден през 1947 г. и ни учи, че „Здравето идва от здравословния начин на живот“, в който той включва не само собственото ни здраве, но и благоденствието на всички други живи обитатели на нашата планета.

Практикувайки като лекар от повече от 40 години, той е излекувал много пациенти от атеросклероза, високо кръвно, затлъстяване и диабет – всички чрез веган диета от пълноценни растителни храни. Основният принцип на неговата диета е – без сол, захар и олио (или каквото и да е друго масло или мазнина от бутилка).

В момента д-р Клапър е световноизвестен лектор в областта на здравословното хранене и интегративната медицина, вземайки участие в редица семинари и уебинари, разпространявайки своите знания за правилно хранене на практика.

Той е бил член и съветник за редица проекти на институции като НАСА или Американската студентска медицинска асоциация.

Автор е на книгите „Vegan Nutrition: Pure and Simple“ (Веган хранене: Чисто и просто) и „Pregnancy, Children and the Vegan Diet“ (Бременност, деца и веганската диета).

Д-р Джон Макдугъл

Ветеранът в медицинската професия, д-р Джон Макдугъл, роден през 1947 г., е един от лекарите, които най-безапелационно разбиват митовете за въглехидратите.

Неговото послание е просто и ясно – основният източник на калории трябва да идва от нишестени храни като картофи, ориз, царевица и бобови, като диетата трябва да бъде допълнена със зеленчуци и плодове. Той позволява едва минимално количество мазнина, която може да идва само от ядки и авокадо. Макдугъл също така смята за напълно излишно консумирането на всякакви суперхрани и хранителни добавки (с изключение на витамин B12) и смята, че те дори могат да ни навредят.

Основните резултати от неговите проучвания идват през 1970-те години, когато прави своите изследвания на Големия остров на Хаваите, виждайки как по-младите генерации от местното население стават „по-дебели и по-болни“, след като започват да консумират диета по-богата на месо и мазнини.

Д-р Макдугъл е автор на книгата „The Starch Solution“ (Нишестеното решение) и предлага онлайн сертификат за нутриционист по неговата програма. Той обаче отказва да се нарече веган и не иска да бъде обвързван с определени философии и идеологическата страна на веганството.

Д-р Макдугъл участва във филмите „Forks Over Knives“, „Food Choices“, „What The Health“ и „Eating you Alive“, а през 80-те години става известен с телевизионните си дебати срещу д-р Аткинс и гурутата на нисковъглехидратното хранене.

Д-р Ким Уилямс

Роден през 1955 г., д-р Ким Уилямс е бивш президент на Американския колеж по кардиология. Д-р Уилямс е веган от 2003 г. и не се свени да говори за своите причини да бъде веган – в личен и професионален план.

В своята знаменита статия в „Ню Йорк Таймс“, озаглавена “Advice from a Vegan Cardiologist” (Съвет от веган кардиолог), той разказва как на 49 години е бил с изключително високи стойности на „лош“ LDL холестерол, въпреки високата си физическа активност и без да се храни с червено месо или пържени храни.

След това той минава на веган диета с ниско съдържание на мазнини и само шест седмици по-късно лошият холестерол спада почти наполовина. Тази драстична промяна в хранителните му избори е била вдъхновена от медицинската литература, проверени проучвания и десетки хиляди хора, следващи вегетариански и веган диети, които живеят по-дълго от месоядците, като в същото време при тях се срещат много по-рядко сърдечни болести, диабет и проблеми с бъбреците. Д-р Уилямс се бори за системни промени в обществото ни чрез обществени и образователни програми към по-здравословни избори.

Една от знаменитите му реплики е: „Има два вида кардиолози: вегани, и такива, които не четат изследванията.“

Д-р Колдуел Есълстийн

Роденият през 1933 г. д-р Колдуел Есълстийн е един от най-бележитите лекари, които разпространяват растителното хранене. Той е експертът по сърдечни болести, чийто пациент беше бившият американски президент Бил Клинтън през 2010 г,

В своята кариера д-р Есълстийн е излекувал много сърдечни проблеми чрез своята програма от изцяло растителна храна, която е изключително бедна на мазнини. Той не просто изхвърля всички животински продукти, но също и всякакви ядки, семена и авокадо. Той смята, коронарната сърдечна болест може изобщо да не съществува, а ако съществува, тя няма да прогресира. Ако един ден хората започнат да се хранят с растителна храна и намалят до минимум мазнините, можем напълно да забравим за коронарните проблеми и много други хронични болести.

Съветите на д-р Есълстийн помагат също за предотвратяване на инфаркти, високо кръвно налягане, затлъстяване, остеопороза и диабет тип 2. Неговата работа е показана във филмите „Forks Over Knives“ и „What the Health“.

Д-р Джоуел Фърман

Богати на хранителни вещества храни, това препоръчва д-р Джоуел Фърман. Той е бивш състезател по фигурно пързаляне и е роден през 1953 г. Според него здравето е равно на хранителните вещества разделено на приетите калории.

Той нарича този начин на хранене „нутритарианство“, където фокусът е върху микронутриентите (витамини, минерали, фитонутриенти), а не върху макронутриентите (въглехидрати, мазнини, протеини). За разлика от много други лекари в тази статия, той набляга на богатите на мазнини цели храни и ограничава нишестените храни.

Подобно на другите доктори тук, той също набляга на целите растителни храни. Д-р Фърман отдава особено голямо значение на зеленолистните и суровите храни. Нерядко обаче бива критикуван, че продава своя собствена линия от хранителни добавки, въпреки че твърди своята диета за най-здравословната и богата на хранителни вещества.

На български има издадени три книги: „Краят на диетите. Как да живеем, за да сме жизнени и здрави“, „Да се храним, за да живеем“ и „Защитете детето си от болести“.

Д-р Джоуел Кан

Кардиологът от Детройт, Джоуел Кан получи наградата на PETA за „Най-секси веган над 50 години“ през 2016 г. Харизматичният сърдечен лекар е професор по медицина в Оукландския медицински университет „Уилям Беумонт“ и има свой собствен медицински център. Пише статии за „The Huffington Post“ и „Readers Digest“.

Автор е на 4 книги и наскоро отвори свое собствено веган заведение „GreenSpace“ във Фърндейл, Мичиган. Д-р Кан вярва, че пълноценното растително хранене е най-добрият източник на превантивна медицина на планетата.

Става веган след като прочита книгата „Diet for a New America“ (Диета за Нова Америка) на Джон Робинс и прочита изследванията на д-р Дийн Орниш за обръщане на коронарна сърдечна болест чрез растително хранене. Първо подлага своите родители на своята нова диета и вижда забележителни резултати.

Напоследък участва като говорител на много веган фестивали по света и се появява на билборди в Детройт, откъдето призовава хората да минат на веган диета, за да преборят много болести.

Като един от водещите кардиолози, д-р Джоуел Кан е предотвратил много сърдечни атаки през своята кариера. За него най-важното е да предотврати нуждата от операции изобщо, като хората започнат да се хранят правилно и изобщо не се налага да минават под скалпела.

Д-р Гарт Дейвис

Роденият през 1970 г. д-р Гарт Дейвис е един от най-активните веган доктори в социалните мрежи. Когато не е с бялата престилка, той тренира и участва в „Айрънмен“ състезания по триатлон (маратонско бягане, плуване и колоездене).

В медицинската си професия той специализира в бариатрична хирургия и от няколко години препоръчва на своите пациенти изцяло растително хранене с ниско съдържане на мазнини, за да постигнат оптимално здраве и перфектно тегло.

Вярвайки дълго време в митовете, той гледа на себе си като излекувал се „протеинохолик“. Неговият преход от богата на животински протеин диета към веганско хранене започва на 36 години, когато намира мастни топчета в очите си в следствие на завишен холестерол. Той също така страда от високо кръвно налягане и високо съдържание на мазнини в органите, въпреки че е смятал себе си за спортуващ и хранещ се здравословно човек.

Това го кара да погледне по-сериозно на научната литература и да признае, че лекарите получават изключително малко часове обучение по въпросите за храненето в медицинските универститети. След като става веган, той става много по-енергичен и пробягва първите си два маратона, следват неколкократно олимпийски дисциплини и спринтови триатлони, полу-„Айрънмен“ и най-сетне пълен „Айрънмен“ 4 години по-късно.

Д-р Дейвис участва в документалния филм „What The Health“.

Д-р Дъг Лайл

Д-р Лайл е психолог и директор на отдела по клинични изследвания в „TrueNorth Health Center“ в Калифорния, както и психолог и публичен говорител в центъра на д-р Макдугъл.

Веган е от десетилетия и е помогнал на много хора да минат към растително хранене. Автор е на книгата „Esteem Dynamics“ и съавтор на „Pleasure Trap“, където развива интересни теории за това как еволюционно хората са се закачили към по-калорично наситените храни, или как психологически да се откачим от мазните, солени и животински храни, които да заменим със здравословните растителни храни, за да процъфтяваме.

Неговите изследователски и клинични интереси се разпростират от храненето и здравето до личната мотивация, взаимоотношенията ни с другите, лечението на тревожни разстройства и депресия.

Д-р Лайл умее да обяснява своите идеи изключително увлекателно и винаги имат интересен подход към своите пациенти и аудитория. Затова препоръчваме да изгледате долното видео.

Д-р Алън Голдхамър

Енергичният д-р Голдхамър е един от най-отдадените визионери на здравословното веганско хранене днес. Както и Майкъл Клапър, той препоръчва изхвърлянето не само на животинските продукти, но и на всичките рафинирани масла, захар и сол от трапезата.

Неговите диетични съвети са много стриктни. Много нискомазнинна веган диета, която се базира почти 100% на целите растителни храни. Трудна за следване от повечето хора, но животоспасяваща за тези, които вече имат здравословни проблеми и болести.

Той лекува своите пациенти в своя център “TrueNorth Health Center” в Санта Роса, Калифорния, където включва пълни оздравителни програми, включително лечебно гладуване и масажи. Голдхамър обича шеговито да разказва историята как всичко започнало като е искал да стане по-добър в баскетбола от своя приятел д-р Дъг Лайл (виж горе), за съжаление обаче Дъг също преминал на растителна диета като него и всичките му усилия се провалили. Двамата продължават да работят заедно и до днес.

Можете да го видите в документалните филми „Forks Over Knives“ и „What the Health“.

Д-р Розана Оливейра

Розана Оливейра е генетичен специалист и директор на програмата по интегративна медицина в университета „Дейвис“, както и асистент професор във факултета по обществено здраве на Калифорнийския медицински университет.

Съчетавайки дългогодишна страст към науката за храненето с над 20 години научна експертиза по сърдечносъдови болести и генетични изследвания, д-р Оливейра е отдадена в образоването на хората за това как храната и начина на живот се отнасят към експресията на нашите гени — т.е. как определени гени се включват и изключват в изразяването на болест или здраве.

Още от д-р Оливейра:

Д-р Дийн Орниш

Роденият през 1953 г. доктор от Харвардския университет Дийн Орниш е един от знаменитите лекари, които започват да използват храненето и промяната в начина на живот за превенция и лечение на сърдечни болести и различни типове рак.

Неговата дългогодишна работа вдъхновява много други да последват неговия завет и съвети за хранене с диета от цели растителни храни. Неговата цел е да работи към по-здрава планета и здрави хора, които се хранят предимно с растения, спортуват редовно и включват йога и медитация в своя ежедневен ритъм.

Програмата на Орниш за обръщане на сърдечната болест се крепи на стотици проверени изследвания и е подкрепена от много здравни застрахователни компании. През последните години е канен да говори за здравословното хранене на редица места, включително централата на „Google“ и Световния икономически форум в Давос. Той обаче не е веган и в програмата му са позволени в ограничени количества невеган храни.

Участва в документалните филми „Eating you Alive“ и „Fat Sick & Nearly Dead 2“.

Д-р Хариет Дейвис

Д-р Хариет Дейвис е модерната версия на комикс героинята Уондър Уоман. Работи като семеен лекар и спортен лекар. Тя е също състезател по бикини бодибилдинг и разпространява ползите от веганското хранене при спортисти. Всичко това на 46 години.

Вегетарианка над 20 години и веганка от 11 години, Хариет Дейвис започва бодибилдинг кариерата си като веган на над 40-годишна възраст. В своя блог Vegan Bikini Doc тя споделя веган рецепти и съвети. Поставя си за цел да участва и спечели в знаменитата бодибилдинг надпревара „Олимпия“ в Лас Вегас.

Споделя, че нейния баща е починал от сърдечна болест, когато е била на 10 години. От този момент всички членове на нейното семейство променят своя начин на хранене.

Отначало само премахва месото, но постепенно яйцата, млечните и другите животински продукти. След като се запознава с много научни изследвания и факти, тя решава окончателно да стане веган.

Д-р Т. Колин Кембъл

Един от ветераните и може би най-известното име в тази статия. Д-р Т. Колин Кембъл е роден през 1934 г. и биохимик и професор в университета „Корнел“. Израснал е във ферма, но остава втрещен, когато изследователската му дейност намира силна корелация между животинския протеин и рака.

Той е един от водещите изследователи, които провеждат проекта „Китай-Корнел-Оксфорд“, който разклаща неговите вярвания в ползите от млякото и животинските храни. Резултатите от едно от най-мащабните проучвания за връзката между храненето и хроничните болести бива издадено по-късно в книгата „Китайското проучване“, а самия Т. Колин Кембъл преминава на много нискомазнинна и нископротеинова растителна диета.

Той въвежда в употреба термина WFPB (Whole Food Plant Based), което ще рече диета от цели растителни храни и е привърженик на холистичния подход към храненето, вместо редукционситката гледна точка за набавяне на определени хранителни вещества (д-р Грегър, д-р Фърман и др.)

Той е старши научен съветник към Американския онкологичен институт и участва в документалните филми „Forks Over Knives“, „Vegucated“ и „PlantPure Nation“ – последният от които е продуциран от неговия син, Нелсън Кембъл.