6 грешки при изхвърлянето на строителни отпадъци, които може да ви докарат глоба

1
215
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Дали ще се стигне до глоба за незаконно изхвърляне на строителни отпадъци зависи от редица фактори. Обаче всяко непредвидено и зле планирано изхвърляне на отпадъци след ремонт си има цена.

И при всички случаи ще си платите за немарливостта. Или с разправии със съседите, или с изпотрошаване на лично имущество, покрай обработката на строителните отпадъци, или със забавяне на ремонта непредвидено.

Само че за някои грешки със строителните отпадъци наистина ще платите глоба. Каква глоба ли?

Глоба като глоба.

Глоба за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци.

Много неща може да объркате, за да си навлечете вниманието на поне един недоброжелателен съсед, който съвсем чистосърдечно да си ви издаде на съответните органи.

Много неща може да объркате, които принципно може да ви струват скъпо.

Конкретно тук сме ви приготвили 6 грешки при изхвърлянето на строителни отпадъци, които има вероятност да ви докарат глоба.

Ако искате всячески да избегнете непредвидени разходи покрай ремонти слушайте и четете патили и експерти по темата.

 

Изхвърляте строителни отпадъци в кофа за боклук пред блока

Нормално ви се струва? Защо пък да не хвърлите останалите от ремонта чували със строителни отпадъци в кофата пред блока?

Нормално е, ама друг път. Властите са категорични, че кофите за битови отпадъци са само за битови отпадъци. Има си депо за строителни отпадъци, до което те следва да се извозят в подходящи контейнери.

И, да, за всеки случай ще напишем също, че не може да изхвърлите непотребните строителни материали и до кофата за битови отпадъци. Пък макар и да са грижливо прибрани в чували за строителни отпадъци.

 

Хвърляте строителен боклук на закътаната градинка/полянка в близкия парк – също не е редно

То може би се досещате за това, обаче ние да си кажем. Ако замърсите околната среда с Вашия боклук от ремонта, това е нарушение и може да бъдете санкционирани.

 

Викате човек от ромски произход да си вземе каквото му хареса

Някои така се отървават от боклуци след ремонт. Само че човекът, на който давате чувалите със строителни отпадъци може просто да ги разпилее и да си вземе каквото му хареса.

Другото го оставя и, ако някой забележи, че строителните материали са Ваши…

 

Хвърляте строителни отпадъци от височина

Ако сте на строителния обект, на по-горен етаж и за по-лесно пускате ненужните отпадни строителни материали от горе, може да подлежите на санкционирани.

Ясно защо. Освен, че предизвиквате разпиляване на строителните отпадъци, създавате реална опасност за минаващите наоколо.

 

Извършвате дейност, причиняваща натрупване на строителни отпадъци на обществени места

По време на сериозна строителна дейност съществува вероятност да се разсеете и да струпате непотребни строителни материали например на близкия тротоар. Може пък да го направят и работниците, които сте наели.

Имайте предвид, че може да отнесете глоба за това. Изхвърлянето и струпването на земни маси и отпадъци от строителна дейност на места за обществено ползване, край пътища, в граници между имоти, без ограда и указателни табели, е нарушение.

 

Разливате или складирате строителни смеси на безразборни места около строителния обект

Логично това може да доведе до силно замърсяване на околната среда. Ако складирате специални разтвори и изхвърляте отработено моторни масла безразборно, подлежите на глоба.

Смесите, използвани в строителството са със специфичен химически състав, което ги прави силно токсични. Затова те трябва да се складират в специални контейнери за строителни отпадъци и да се изхвърлят по специален начин.

Нарушение е тези смеси да се изхвърлят в канализационната система, на места за обществено ползване и особено директно върху почвата.

 

Това са 6 грешки, които може да ви докарат глоба за незаконно изхвърляне на строителни отпадъци. Но освен за глобата, замислете се за средата, в която искате да живеете. Има още много нередности около строителния обект, с които може силно да замърсите всичко наоколо.

А в замърсена среда ли искате да строите бъдещето си?

Свързани