ОКОНЧАТЕЛНО! Възродителен процес в Стара Загора ще има – сменят всички турски имена!

1
124
Добави коментар
slavchev
slavchev

Върховният административен съд на Република България прецени като неоснователна жалбата на „Мюсюлманското изповедание“ по повод решение на Общински съвет – Стара Загора за преименуване на местности, носещи турско-арабски имена, на територията на общината.

До висшата съдебна инстанция се стигна, след като Административен съд – Стара Загора прие, че решението на Общинския съвет, с което преименуват местности, не е административен акт, който да подлежи на съдебен контрол. Така остава в сила определение 197/31.07.2018 г., постановено от Административния съд в Стара Загора и то не подлежи на обжалване. Приетите нови 868 имена на местности на територията на община Стара Загора ще бъдат изпратени в Агенция по геодезия, картография и кадастър, както и в Областна дирекция „Земеделие“, съобщават от пресцентъра на общината.

Познатите местности като „Бахчиите“ стават „Градините”, „Бозалъка” – „Пасбището”, „Кешерлика” – „Сечището”.

Общо 838 местности в региона. Промяната не бе подкрепена от групата на ДПС. „Хората с арабско турски имена, каквото е и моето, се чувстваме лично засегнати от това предложение. Проблемът е идеологията, която се изповядва. В случая тя е основана на противопоставяне, на разделяне, на насаждане на омраза и на ксенофобия”, коментира д-р Тунджай Йозтурк, общински съветник на ДПС. Предложението, напомня на времената от голямата екскурзия, напомниха от ДПС.

„Тогавашните управляващи, наричаха това „Възродителен процес”, казва още д-р Тунджай Йозтурк.

„Нищо лично господин Йозтург, но само да ви напомня, че живеем в България, а град Стара Загора е част от България”, заяви Пламен Енчев, общински съветник от НФСБ. „Официалният език е българският, всичко е законосъобразно. Няма нищо притеснително всички български местности да имат български имена”, на мнение е Михаил Михайлов, общински съветник от „Атака”. „Ай бунар, действително някой може да го знаят, че е Мечи кладенец, ама по-звучно си е на български „Мечи кладенец”, коментира Димо Димитров, общински съветник от ГЕРБ. Една година е продължила работата на комисията по смяна имената на местностите.

Предложението за смяната бе прието с мнозинство. Повече по темата гледайте във видеото: