НС прие на първо четене промените в данъчните закони

1
176
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Народното събрание прие на първо четене промените в данъчните закони. Пакетът от промени бе подкрепен от 95 депутати. Трима гласуваха “против”, предава БНТ. Две са основните промени, които се очаква да засегнат най-много хора – увеличение на данъка за стари автомобили и затягане на контрола на местните данъци.

С между 20 и 30% ще се увеличат данъците за собствениците на стари автомобили, които и не отговарят на европейския екологичен стандарт – ЕВРО 3. Това обяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова, минути след като народните представители приеха на първо четене промени в данъчните закони за следващата година.

Според измененията от 2019 г., данъкът върху превозните средства ще се формира от два компонента – имуществен и екологичен. Към имуществения се добавя коефициент за възраст на автомобилите, така че хората, които имат по-стари коли, да плащат повече. Според изнесените данни на синдикалните организации у нас, това ще засегне над 67% от шофьорите.

Срещу промените се обявиха от опозицията. По думите на депутата от БСП Иван Иванов, чрез въвеждането на новият по-висок данък върху старите коли – “болшинството от хората ще бъдат подложени на още едно изпитание и също така събраните допълнително средства няма да се използват по предназначение”.

Депутатите приеха днес и поправка, с която отпадат данъчните облекчения за хора декларирали повече от едно основно жилище. Освен това нотариусите ще имат право при изповядване на сделки да проверяват по електронен път за данъчни задължения върху съответното движимо и недвижимо имущество.