Подготовка на дома за зимата: Как да задържим топлината вътре за по-дълго?

4
244
Добави коментар
Gran-Decor
Gran-Decor

С настъпване на есента и промяната в температурата навън, ние сменяме гардероба си и залагаме на топли дрехи, с които да се чувстваме комфортно. Аналогично и нашият дом има нужда от „преобличане“, за да се подготви за студените дни и да запази така жадуваната топлина за по-дълго време. Понякога това значи буквално обличане на голите стени и подове с повече текстил, а понякога е свързано с поддръжка на жилището и ежедневните навици на обитателите му.

За да подготвите дома си за зимата и да запазите топлина за по-дълго време, сме ви подготвили няколко лесни за изпълнение съвети, които ще ви помогнат да се чувствате уютно и комфортно през студените месеци.

Изолация на стените

Не е изненада, че на първо място в списъка с препоръки стои изолацията. Топлината в жилището се губи не само през прозорци и врати, а и през студените стени. Добрата изолация намалява този процес значително. Друго полезно свойство на изолацията е, че тя намалява разликата в температурата между вътрешната и външната страна на стените, като съответно намалява шанса за образуване на конденз.

Изолацията може да бъде вътрешна или външна, но за да направите най-добрия избор за вашето жилище и да се запознаете със спецификите на двата варианта, е по-добре да се обърнете към строител или опитен майстор. Процесът по поставянето на топлоизолация е възможно да доведе до допълнителни ремонтни дейности, затова е най-удачно да се извърши преди обзавеждането на нов дом или при реновиране.

Обличане на прозорци

От всички закрити части на дома прозорците и стъклата като цяло изпускат най-много топлина навън. За да намалите този процес, можете да покриете прозорците както отвътре, така и отвън.

Когато говорим за изолиране на прозорците отвън, поставянето на външни ролетни щори е логичното и най-добро решение. Те се явяват своеобразна преграда между студения въздух навън и топлия въздух в стаята. Външните ролетни щори се държат спуснати основно през нощта когато температурите са най-ниски, което ги прави ефективен изолатор. Освен това имат и редица други предимства като изолация от дъжд, сняг и вятър, шумоизолация и дори предпазват дома ви от проникване на крадци през една от най-уязвимите части, а именно прозорците.

Покриването на прозорците от вътрешната страна става с интериорен текстил. Макар и най-често срещани да са пердетата, те са твърде ефирни и не могат да служат като изолатор, но пък плътните завеси изпълняват чудесно тази функция. Заложете на двоен корниз и поставете не само пердета, но и завеси. Те предпазват от слънцето рано сутрин, а нощем ви пазят от студенината, която излъчват стъклата през зимата.

Запушване на процепи

Голяма част от топлината в едно помещение „бяга“ през малки и на пръв поглед незабележими процепи. Те обикновено се откриват около врати и прозорци и се дължат на остаряла дограма, изгоряла пяна или силикон, изкъртена мазилка и други.

Не подценявайте малките дупчици, тъй като те пропускат въздух постоянно, независимо, че не говорим за голям обем. Можете да проверите за процепи като се разходите бавно със запалена свещ в близост до остъкленията и ако пламъкът се помести в определена посока, от това място влиза въздух отвън. Ако не ви се стартират ремонти, най-лесният начина за запушване на малки процепи е с хартиено тиксо или силикон.

Не забравяйте и за луфта под вратите, особено под входната врата. Ако не отоплявате цялото жилище, а само определени стаи, то тогава запушете дупката между прага и вратата на тези помещения. В днешно време на пазара се предлагат множество текстилни изолатори, наподобяващи червеи с всевъзможни десени, които дори могат да послужат и като декорация.

Разположение и експлоатация на отоплителни уреди

Разположението на отоплителните уреди е от голямо значение за тяхната ефективност. Независимо от вида на уреда, важно условие за равномерното отопление на помещението е да няма прегради, които да възпрепятстват движението на топлия въздух. Така например поставяне на диван или кресло пред парното, би блокирало топлата струя.

Не забравяйте също, че топлият въздух се изтласква нагоре, а студеният остава близо до пода. В тази връзка ако се отоплявате с климатик, насочвайте топлия въздух надолу (но не върху вас!), за да подобрите циркулация и да можете да се порадвате на топлината когато сте седнали или легнали.

Колкото и да е изкушаващо да изсушите бързо дрехи или хавлии върху парното или акумулиращата печка, не е препоръчително да го правите, защото покриването на уреда също блокира излъчването на топлина. Дайте възможност и пространство на техниката да изпълни предназначението си. Отделно от това, сушенето на дрехи на закрито е вредно.

Интериорни хитрини

Обзавеждането на дома също играе важна роля както за задържането на топлината, така и за самото усещане за топлина и уют. През зимните месеци е добре да избирате по-меки текстилни материи като плетива, памук, вълна и дори синтетични меки покривала за леглото, дивана, креслото за четене и изобщо всички мебели, които използвате често за почивка.

Възглавнички и одеялата за диван от едра плетка са чудесен избор за зимата, който не само ще ви стопли, но и ще придаде уютна атмосфера в стаята.

Колкото и да са модерни „голите“ подове от гранитогрес или ламинат, те създават усещане за студенина. Мек килим в хола и пътеки от двете страни на леглото ще придадат по-топла атмосфера в стаите и буквално ще затоплят краката ви докато стоите пред телевизора например.

Сигурно сте чували, че нищо не може да се сравни с топлината на огъня. Колкото и да е приятно да се топлите пред мъждукащите пламъчета и да се взирате в тяхната буйна игра, истината е, че в повечето съвременни домове камина липсва. За да се порадвате на усещането за топлина, което създава огъня, можете да заложите на повече свещи (не оставяйте без надзор!) в красиви свещници или фенери, които са и прекрасен декоративен акцент.