Полезни рецепти с шипка. | Анелия Стоилова

3
281
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

Шипката се използва от векове. Изключително богата е на витамините С, каротин (провитамин А), В1, В2, РР и К. Като добавим и ликопен, пектин, калиеви, калциеви, фосфорни и магнезиеви соли, плюс флавоноидите, се получава коктейл за здраве и енергия. Освен, че засилва съпротивителните сили на организма, шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки и повишава работоспособността.
Особено е подходяща за хора страдащи от диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простуда, авитаминоза. Действа добре при стомашно-чревни и бронхиални заболявания, разширени вени и отоци.

И ето няколко рецепти с шипки с целебни свойства:

Подсилващ елексир: 100 г цели шипки или шипкови люспи се заливат с 1 л хладка вода. Съдът се покрива и се държи 24 часа на хладно, като от време на време се разбърква. Пие се вместо вода.

При язва на дванадесетопръстника: 1 с.л. счукани плодове се варят 15 минути в 350 мл вода. Отварата се прецеда и пие 3 пъти дневно след хранене в продължение на 3-4 месеца.

При настинка и грип: 1 с.л. тънки изсушени резенчета от шипка (или смлени плодове) се залива с 1 ч.ч. кипяща вода. Похлупва се за 10 минути. Чаят се прцежда, подслажда се с мед и се пие топъл. Може да се приема като общоукрепващо и профилактично средство, защото засилва защитните сили на организма.

За укрепване: 1 с.л. сухи тънки резенчета от шипка се смесват с 1 с.л. кисело мляко. Получената смес се консумира веднага Има общоукрепващ ефект.

Вино за тонус: Смесват се 400 г люспи от шипка, 500 г захар, 7 л. вода и 10 г мая. След започване на ферментацията течността се прецежда и бутилира. Има общо тонизиращ ефект, подобрява кръвните показатели, подпомага сърдечната дейност.

Мармалад: Приготвя се от шипки, захар и вода в съотношение 1:1:1. Шипките се нарязват по дължина, изчистват се от семки и мъхчета, слагат се да кипнат, след което водата се изхвърля. Тази процедура се повтаря 2-3 пъти. Приготвя се сироп от захар и вода в съотношение 1:1, към него се добавят шипките и се вари, докато сместа се сгъсти.