13 изумителни ползи на етерично масло от портокал

3
179
Добави коментар
famozni
famozni

Ползите за здравето на портокаловото етерично масло се дължат на противовъзпалителните, спазмолитичните, антисептичните, диуретичните, тонизиращите и успокоителните му свойства. Освен това, то действа като антидепресант и афродизиак, премахва излишните газове.

Приложения на портокаловото етерично масло

Етеричното масло от портокал има широко приложение в домашни условия, в промишлеността и в медицината. В домашни условия то се използва като добавка към различни видове напитки, десерти и захаросани ядки и плодове. В промишлеността се използва при направата на сапуни, лосиони за тяло, кремове, продукти против стареене и против бръчки, лифтинг продукти и като концентрат за безалкохолни напитки, ароматизатори, спрейове, дезодоранти, бисквити, шоколадови, сладкарски и пекарски изделия.

 

Портокаловото етерично масло – състав и процес на извличане

Това етерично масло се добива от обелките на портокала чрез процес, наречен студена компресия. Въпреки, че повечето от вас са запознати с популярното име на портокалите, може да не знаете какво е ботаническото му наименование, а именно – Citrus sinesis. Течността, която идва в опаковките вътре в безалкохолните напитки от портокалов концентрат понякога се състои от това масло. Основните му съставки са алфа пинен, цитронелол, гераниол, сабинен, мирцен, лимонен, линалол и нерал.

 

Ползи за здравето на портокаловото етерично масло

Всички сме наясно какви са търговските и промишлените приложения на това масло, но нека разгледаме какви са и ползите му за здравето за хората, които го консумират често?

 

1. Отпуска спазмите

Спазмите могат да доведат до редица дразнещи или сериозни проблеми като продължителна кашлица, конвулсии, мускулни крампи и диария. За да се избегнат тези неприятни последствия, спазмите трябва да се третират навреме или да бъдат изцяло избегнати. Това може да се постигне с помощта на портокаловото етерично масло, което отпуска мускулните и нервните спазми.

 

2. Има успокояващ ефект

Когато имате нужда да разпуснете след тежък ден в офиса или страдате от някакво възпаление, потърсете натурално успокояващо средство, за да се отпуснете. Успокоителните, които не са базирани на натурални съставки или лекарствата на пазара са предимно успокоителни, които са на основата на наркотични или други синтетични компоненти. Съответно, в дългосрочен план, те ще нанесат огромни поражения върху сърцето и останалите ви вътрешни органи. Много по-добро решение е да използвате естествени успокоителни като портокаловото етерични масло. То облекчава безпокойството, гнева, депресията и някои конкретни възпалителни процеси в тялото. Изследване, цитирано в сп. „-Psychopharmacology & Biological Psychiatry”, потвърждава антидепресивните качества на това масло.

 

Портокаловото етерично масло има леки афродизиакални качества. Систематичната и честа употреба на маслото може да излекува проблеми като фригидност, еректилни дисфункции, импотентност, загуба на интерес към секса и намалено полово влечение.

 

4. Успокоява възпаленията

Портокаловото етерично масло осигурява бързо и ефективно облекчение на възпаленията, независимо дали са външни или вътрешни. Независимо каква е причината за появата им – дали причината е прекомерната употреба на подправки, дали е висока температура, инфекция, страничен ефект от антибиотично лечение, газове или поглъщането на отровна субстанция или наркотици, етеричното масло от портокал намалява раздразнението и болката.

 

5. Успокоява жлъчката

Портокаловото масло насърчава работата на жлезите с вътрешна секреция, включително екзо- и ендокринната жлези. Следователно – често се ползва за регулиране на менструацията и лактацията, както и на секрецията на храносмилателните и жлъчните сокове, на хормоните и ензимите.

 

6. Предотвратява инфекциите

 Където и да има порязване или ожулване, винаги има и шанс раната да се инфектира вследствие на навлизане на бактерии в нея. Вероятността това да се случи е дори още по-голяма ако раната е причинена от метален предмет (тетанус). Портокаловото масло може да помогне да се избегнат и двете ситуации, тъй като то предотвратява разрастването на микробите и дезинфекцира раните. Изследване, проведено от доктор Стивън Рик от Университета в Арканзас, САЩ, хвърля светлина върху антистафилококовите способности на портокаловото масло.

 

7. Лекува депресията

 Самата миризма на портокаловото масло ви напомня за щастливи моменти и навява приятни мисли. Ето защо това масло често се ползва в ароматерапията. Създава щастливи, спокойни чувства и повдига настроението, а това е идеално за хора, които страдат от депресия или хронично безпокойство. Изследване, публикувано в сп. „Advanced Biomedical Research” твърди, че портокаловото етерично масло спомага за нормализирането на пулса и нивата на кортизола в слюнката (кортизол се секретира когато човек чувства безпокойство).

Изследване, представено по време на годишната среща на Американското физиологично дружество през 2017-та по време на конференцията Експериментална биология, провела се в Чикаго, показва ефектите на портокаловото етерично масло при третирането на посттравматичен стрес у мишките.