НАСА възобнови работата на космическия телескоп Хъбъл. Всички системи на борда работят нормално!

1
212
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 27 Октомври 2018

Посещения: 19

„Хъбъл“ засне тази снимка на мъглявината Лагуна през февруари 2018 година. Photo credits : NASA/ESA/STScl

27 октомври 2018 г. 22:55 ч.

Светослав Александров. Поредната чудесна новина пристигна днес – НАСА успя да възобнови нормалната научна дейност на космическия телескоп „Хъбъл“. Днес, на 27-ми октомври, телескопът проведе първите си научни наблюдения след няколкоседмично прекъсване.

Напомням на читателите, че на 5-ти октомври „Хъбъл“ влезе в т.нар. защитен режим на работа (safe mode) поради повреда на един от трите активно използвани жироскопа. Жироскопите винаги са били считани за ахилесовата пета на „Хъбъл“, тъй като представляват подвижни части и поради това се износват много по-бързо от останалите компоненти на борда. 

НАСА разполагаше с резервен жироскоп, но проблемът при него бе, че той не подаваше коректно измерваните ротационни скорости. За да може обсерваторията да продължи да функционира както досега, този жироскоп трябваше да бъде приведен в работоспособно състояние. И ето каква е прекрасната новина: екипът успя да се справи с дефекта и сега „Хъбъл“ функционира отново в нормален режим, както и преди: с три постоянно действащи жироскопа.

Ако някой от тях се повреди в близко бъдеще, ръководството на мисията не е особено притеснено – „Хъбъл“ ще бъде превключен да работи само с един жироскоп, а другият ще остане в резерва. Това ще ограничи движението на телескопа и региона на небето, който той ще може да наблюдава, но не и цялото количество получени научни данни. Ръководството на НАСА вярва, че пред „Хъбъл“ има още дълги години работа. Идеята е телескопът да може да работи поне до 2021 година, когато ще бъде изстрелян неговият заместник – телескопът „Джеймс Уеб“. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/