Утре откриват новото летище в Истанбул. Борисов ще е сред официалните гости

2
125
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде сред официалните гости на тържественото откриване на третото летище в Истанбул, съобщават от пресслужбата на турския президент. Церемонията ще се проведе в понеделник, 29 октомври, навръх националния празник на Република Турция.

Датата е паметна – на този ден преди 95 години Ататюрк обявява в Анкара създаването от останките на рухналата Османска империя на нова, парламентарна турска република, обърната към ценностите на Запада.

Сред поканените са президентите на Албания, Косово, Македония, Молдова и Сърбия, както и емирът на Катар. От балканските лидери в Истанбул ще гостува и премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Преди тържествата в Истанбул Ердоган и политическите лидери, както и началникът на турския генерален щаб ще поднесат венци пред гробницата на Ататюрк в Анкара съгласно държавния протокол. 

Новото летище на Истанбул се оценява като най-голямото и най-модерното съоръжение, свързващо Изтока и Запада по въздух.   Простира се върху площ от 76,2 кв. км и е с капацитет 150 млн. пътници годишно. Аеропортът ще разполага с три центъра за данни, 102 интеграционни системи, 467 предавателя, 780 телекомуникационни офиса, 3257 пункта за преминаване с електронни карти, 3267 информационни монитора, предоставящи сведения за полетите, 9 хиляди охранителни камери.

Третото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети Еърбъс A380 и Боинг 737-800, ще разполага с шест писти, а зоната на перона за летателните машини е с капацитет за 500 самолета.