Днес откриват официално новото летище в Истанбул

1
166
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес следобед ще бъде официално открито новото летище в Истанбул. Церемонията ще се състои в 16:30 часа местно време и е част от събитията, с които южната ни съседка ще отбележи 95-ата годишнина от създаването на Турската република, предава агенция “Anadolu”. На откриването ще присъстват президентът Реджеп Ердоган, както и над 50 високопоставени гости от 18 страни по света.

Новото летище е едно от най-големите в света. То се простира на 76 млн. кв. м и на първо време ще обслужва 90 млн. пътници. Очаква се пълният му капацитет да бъде достигнат през 2023 година, когато довършителните работи ще приключат. Тогава аерогарата ще разполага с шест отделни писти, капацитет от 500 летателни апарата и паркинг за 70 000 автомобила. Годишният пътникопоток ще достига 200 000 000 души. Летището ще разполага и с най-големия център за безмитна търговия в света. Той ще бъде разделен на шест секции, сред които зона за луксозни стоки и базарен район.

Първият полет ще бъде осъществен на 31-ви октомври. Дестинацията е столицата на Турция – Анкара. Първият международен полет пък ще излети на 8 ноември, с дестинация Баку – столицата на Азербайджан.