10 психологически факти, които всеки трябва да знае

1
157
Добави коментар
setlans
setlans

Да се гмурнеш дълбоко в корените на човешкия ум, поведение, мисли и чувства е диво и завладяващо нещо. Тези невероятни психологически факти, ще ви помогнат по пътя на по-доброто разбиране на себе си и останалите.

Днес ще разгледаме 10 невероятни психологически факти. Използвайте ги, за да научите нещо ново.

Нашият мозък мисли по-творчески, когато сме уморени

Би трябвало да е обратното, нали? Не точно. Изследване показва, че претоварването на мозъка, може да предизвика повече идеи.

Когато сме уморени, сме склонни да релаксираме. Не контролираме мислите си. Оставяме ума ни да блуждае. Точно заради това ни хрумват гениални идеи.

Така че, уморете се и освободете творчеството си!

Ние пренебрегваме онези, които ни обичат и обръщаме повече внимание на тези, които ни игнорират

Някаква сила ни тласка към хората, които не ни обръщат достатъчно внимание. Нещо повече, ставаме обсебени от тях.

Факт – хората искат да имат това, което не могат да имат. Изследване показва, че отхвърлянето е свързано с мотивация, награда и пристрастяване. Не е ли иронично?

Решенията ни са по-рационални, когато мислим на друг език

Когато трябва да вземем някакво решение, ние включваме чувствата си към този процес. Изглежда невъзможно да мислим за решение на даден проблем, без емоции и чувства. Следователно, сме по-склонни да чувстваме отрицателни емоции, които засягат нашето рационално мислене.

Мисленето на друг език води до вкарване на повече логика, и оставяне на чувствата настрана. Така че, научете чужд език и започнете да взимате по-добри решения.

Отношението ни към сервитьорите, разкрива много за нашия характер

„Правилото на сервитьора“.
Всички сме били в ситуация, в която сме ставали свидетели на арогантно отношение към сервитьор.

Според експерти, никога не бива да се доверяваме на хора, които се груби към сервитьорите. Това тяхно държание, разкрива какви хора са всъщност.

Вие следвате ли това правило?

Когато правим неща, които ни плашат сме по-щастливи

Това е една от тайните на щастието. Колкото по-често напускате зоната си на комфорт и опитвате нови вълнуващи, страшни или неудобни неща, толкова по-уверени ставате. Това ни прави по-щастливи.

Психологията казва, че страхът е забавен.

Предизвикай себе си!

Вероятността да постигнем целите си е по-малка, ако говорим за тях

Ако искате да успеете, не казвайте на никой – това съветват експертите. Определянето на целите си е огромна стъпка. Когато говорим за тях, мислим за бъдещето – а не за настоящето. Това ни кара да живеем под напрежение.

Заради това, задайте си цел и не я споделяйте с никой. Нека бъде вашата малка тайна. Така няма да бъдете притиснати, а ще я постигнете, когато му дойде времето.

Отнема само 4 минути, за да се влюбим в някого

Това означава, че само за 4 минути, същността ни осъзнава дали ще се влюбим в някого, или не. Така че, ако искате да впечатлите някого, имате само 4 минути. Бъдете винаги подготвени.

Успех с първото впечатление!

Емоциите могат да ни помогнат да предвидим бъдещето

Имали ли сте такова чувство, че нещо ще се случи? Просто го знаете. Няма съмнение в това. Дали повечето от това, което сте предвидили е вярно? Е, всичко е свързано с нашата интуиция.

Това, което чувстваме дълбоко в нас е винаги правилно и може да ни помогне да предвидим какво ще се случи с нас и другите.

Ние можем да контролираме сънищата си

Правилно прочетохте. Ние можем да го правим и се нарича „осъзнат сън„. При него, сънуващият е наясно, че сънува, докато сънят се случва. Осъзнатите сънища могат да бъдат много реалистични, в зависимост от степента на самоосъзнатост на сънуващия.

Осъзнатото сънуване е научно изследвано и съществуването му е доказано.

Стресът, който изпитваме, когато загубим телефона си, е същия като този на сватбения ден или при посещение на зъболекар

Номофобия е страхът да останем без мобилен телефон. Да, наистина съществува такава фония. Наименованието идва от английски – no mobile phone phobia.

Според експертите, това е психическо заболяване, което има ред симптоми. Страдащите изпитват паника, тревожност и стрес, ако телефона им не е при тях.

Сетланс / CMM