Тази вечер е Хелоуин! :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

2
242
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Всяка година в нощта на последния ден на октомври се чества Хелоуин (Halloween). На български празника е известен още и като Вси светии.

Древните келти празнували в този ден своята Нова година – Samhain (Самхейн). В края на октомври те прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят.

Денят на Вси Светии, утвърден от папа Григорий IV през 853 г. като ден за почит към всички християнски светци и мъченици.

В САЩ, Канада и в много други страни по света Хелоуин се очаква почти със същото нетърпение като Рождество Христово.

Повечето домове и витрини на магазини отдавна са украсени с присъщите символи на събитието – изрязана от тиква глава със запалена свещ в нея, която в англоезичния свят се нарича Светещият Джак. Не липсват паяжините, черепите, скелетите и куп други ужасии.

С наближаването на вечерта групи с деца започват да чукат по вратите на домовете. Те трябва да изплашат стопаните им с костюмите си, а те от своя страна са длъжни да се откупят от „чудовищата” с лакомства и сладкиши.

Празникът е със силно карнавален елемент и вероятно затова лесно намира поддръжници и в страни, в които традицията му е сравнително чужда. Особено се харесва – заради разрешените пакости, страховития елемент и възможността за страшна маскировка – от децата.