Най – полезната храна – Агнешко със спанак

1
201
Добави коментар
ivanss
ivanss

Спанакът (Spinacia) е род тревисти растения от семейството лободови — Chenopodiaceae. Като листен зеленчук се отглежда Spinacia oleracea. Листата са богати на белтъци, железни и калциеви соли и витамин A, B1, B2, C (аскорбинова киселина) и PP.

Спанакът обикновено се консумира през зимата и пролетта и се счита за един от най-полезните зеленчуци. За разлика от останалите зеленчуци спанакът съдържа по-голямо количество протеини и минерални соли. Спанакът е богат на желязо, витамини А и С, калий и калций.

Особено е полезен при страдащите от запек. Нискокалоричен е и е полезен за диабетици. В 100 грама спанак се съдържат 23 калории. Зеленолистният зеленчук е изключителен зеленчук за спазващи диети. Съдържащите се минерални соли в спанака дават сила на организма, действа успокояващо, подсилват костите. Подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане.

Витамините, които съдържа спанакът, действат добре при настинка и грип, подхранва кожата и очите.

При закупуването на спанак трябва да се обърне внимание на листата. Те трябва да са тъмно зелени и лъскави. Когато се готви спанак, трябва да се консумира за най-кратко време.

Спанакът помага при наднормено тегло. Помага на храносмилателната система, предпазва от стомашни заболявания и подобрява функцията на червата. Освен това предпазва от рак на простатата и кожата.

Спанакът съдържа голямо количество витамин А, който предпазва очната ябълка от заболявания. Богат източник на витамин К е, който пази костната система. Предпазва и от остеопороза. Спанакът действа успокояващото на нервната система. Честата консумация на спанак предотвратява стреса. Консумирането на спанак за вечеря улеснява и успокоява съня. Спомага за набавянето на цинк, желязо и магнезий.

Спанакът съдържа пептиди, които предпазват артериите и сърцето от различни заболявания.

Спанакът също така може да се използва и като маска за лицето, за премахване на акне. Спанак се разбърква с малко вода и с масаж се нанася на лицето. Престоява около 20 минути. Този сеанс се повтаря няколко пъти през седмица.

Ако спанакът се консумира в нормални количества и не се прекали, има изключителни ефекти върху организма. Но както много други продукти, така и спанакът, ако се консумира прекомерно, си има и своите отрицателни страни – стомашно разтройство, проблеми с бъбреците, разграждане на минерали и др.