Софийска лаборатория за интеграция

1
347
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

След приключване на интеграционния одит на София, в който над 100 граждани оцениха политиките и практиките на града за гражданите на трети страни и мигрантите и интеграцията им, Асоциация за развитие на София и фондация РискМонитор организираха Софийска лаборатория за интеграция на 30 и 31 октомври 2018 г. В Банкя.

Лабораторията събра 18 експерти от ключови сектори за интеграцията: работна заетост, обучение и образование, социални науки, градско развитие, сигурност, НПО и организации на мигранти и граждани на трети страни. Участниците разработиха трите най-вероятни сценарии за гражданите на трети страни в София през следващите 3 до 5 години: техния брой, икономическа и социална активност и интеграция, капацитета за приемане на местната общност. За всеки сценарий експертите предложиха действие и мерки за местното самоуправление, които да позволят на града да се подготви и да посрещне ефективно предстоящите развитие.

Сценариите и политическите препоръки, изработени в Софийската лаборатория за интеграция, ще бъдат основата на Софийския дневен ред за интеграция – пътната карта за подобряване на визията и услугите в града.

Софийската лаборатория за интеграция е част от проекта Интегра, ръководен от Асоциация за развитие на София и съфинансиран от Фонд “Убежище, миграция и интеграция” на ЕК.