Етейла таро (Etteilla Tarot)

9
574
Добави коментар
taro-bg
taro-bg

Етейла таро е една от класическите колоди таро, утвърдили се във времето. Създана е Жан – Батист Алет (фр. Jean-Baptiste Alliette, 1738—1791). Именувано е на неговия литературен псевдоним Етейла́ (ударението е на „а“). 

Жан – Батист Алет е известен като първият таролог, който официално си изкарвал прехраната с гледане на таро. Той е продължител на работата на Антуан Курт де Жебелен – основателят на Марсилско таро. Ето защо Етейла таро е смес между Марсилско и Египетско таро.

За живота на Жан – Батист Алет няма много данни, като се има предвид, че той е автор на доста съчинения. Сам себе си е представял като учител по алгебра, но някои изследователи поставят това под съмнение. Знае се обаче, че е поддържал връзки с големите имена от сферата на окултизма, като например Елифас Леви. 

Етейла таро, което Жан – Батист Алет създава, е известно и под друго име – Таро на египетските цигани (Egyptian Gypsies Tarot). Счита се, че създаването на това таро е отнело около 30 години. Причината е, че за разлика от други колоди таро, в тази има вложена математическа точност, обвързана с добре изучена митология. 

Преработени са множество тънкости като са замени с коренно различни такива. От митовете е вложено Сътворението на света в първите 7 Големи аркана. Има обвързване с четири стихии – огън, вода, земя и въздух. Малките аркани са преработвани в по-лека степен.

Етейла таро е послужило за изграждането на знанията на ученичката на Жан – Батист Питуа, а именно известната Мария Ленорман. Повлиян от работата на Питуа е и също доста известният окултист Папюс.