63 млн. лв. отиват за модернизация на 26 училища и детски градини в София

1
205
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Общо 26 училища и детски градини ще бъдат модернизирани по Оперативна програма „Региони в растеж“. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на проверка на строителните дейности на 62-ро училище „Христо Ботев“ в кв.“Обеля“.

„Повечето дейности ще бъдат приключени в края на следващата година, а стойността на договора по проекта с Министерството на регионалното развитие е над 63 милиона лева, като 58 милиона са безвъзмездно европейско финансиране. Останалите са финансирани от бюджета на Столичната община“, коментира столичният кмет. По нейни думи това е първият много голям проект, който цели цялостна модернизация на училищата и детските градини.

Общината очаква между 40-60% спестявания след цялостното саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите. Фандъкова уточни, че това е важна мярка за борбата с климатичните промени и за по-чист въздух в столицата.

Проектът трябва да бъде финализиран в рамките на 3 години в пет столични района – „Илинден“, „Връбница“, „Надежда“, „Красна поляна“ и „Средец“.