Веганската диета може да е най-подходяща за контролиране на диабет тип 2

1
145
Добави коментар
stupid
stupid

Преобладаващо растителна или веганска диета може да е най-добре за поддържане на диабет тип 2 под контрол, не на последно място поради потенциалното му въздействие върху настроението, предполага системен преглед на наличните доказателства.

Според Международната Диабетна Федерация 642 милиона души ще имат диабет до 2040 г. Почти 15% от всички смъртни случаи в световен мащаб се дължат на диабета. Той често се свързва и с депресията, която на свой ред зависи колко добре се контролират нивата на кръвната глюкоза.

Учени са анализирали данни от 11 клинични проучвания, публикувани между 1999 г. и 2017 г., сравнявайки растителните диети с други видове диети. Общо проучванията обхващат средно 433 души.

Осем от проучванията оценяват въздействието на веганската диета и са продължили средно 23 седмици.

Анализа на резултатите показва, че качеството на живот – както физическо, така и емоционално – се подобрява при пациенти на растителна / веганска диета.

Невропатията се подобрява както в растителните диети, така и в другите диетите, но по-скоро в първата група. Яденето на преобладаващо растителни храни може да забави прогресивното увреждане на нервите, свързано с диабета, казват учените.

Нивата на кръвната захар на гладно са паднали рязко при тези, които не ползват или ползват много малко животински продукти, и тези участници са загубили почти два пъти повече от тегло си: 5,23 кг срещу 2,83 кг. Спадът в кръвните мазнини (рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания ) също е бил по-голям при тези при ползващи растителни / вегетариански диети.

Учените уточняват, че за техните изводи са ползвали малки размери на извадките от изследванията. Но този анализ е първият, който се опитва да разгледа психологическото въздействие на растителната диета при хора с диабет тип 2 и се основава на изследвания от пет различни страни.

В шест от проучванията, тези, които следват растителна / вегетарианска диета са в състояние да намалят или преустановят лекарствата, които приемат за диабета и свързаните с болестта състояния, като високо кръвно налягане.

Въз основа на анализа може да се заключи, че растителните диети, могат значително да подобрят психическото здраве, качеството на живот, теглото и следователно контролирането на диабета, пишат учените.