РЗИ: В Бургаско няма изворни чешми с негодна за консумация вода

1
112
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

От началото на годината до края на месец октомври от РЗИ са взели 85 проби от общо регистрираните в региона 78 изворни чешми. До този момент не е установена вода, която да представлява пряк риск за живота и здравето на хората. Това съобщи за „PoligrafF“ д-р Марияна Кофинова, директор дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Бургас.

Д-р Кофинова уточни, че водата, която тече от тези чешми, не претърпява никаква преработка и няма институция или организация, която да е задължена да се грижи за качеството й. Потребителите на своя отговорност я консумират, а задължението на РЗИ е само да проверява регулярно най-често използваните чешми и да предупреждава населението за потенциалните рискове.

Веднъж годишно от институцията вземат проби за изследване на водата от местните обществени чешми по показателите: активна реакция, амониев йон, вкус, електропроводимост, манган, мирис, нитрати, нитрити, цвят, мътност, колиформи, ешерихия коли. Извършват се и проверки на хигиенното състояние около обществените чешми и местата за водоналиване.

При установяване на отклонение, от РЗИ задължават отговорния кмет да вземе мерки като почисти/отремонтира съоръжението и/или постави информационна или предупредителна табела. Тя обаче няма забранителен характер, а позволява на потребителите да вземат информирано решение.

„Завишенията в някои показатели могат да бъдат напълно безвредни за здравите хора със силна имунна система, но могат да поставят в риск здравето на деца под 2-годишна възраст, на пенсионери, хронично болни или лица, чието общо здраве и/или имунитет са влошени“, посочи д-р Кофинова, като подчерта, че биологични следи като ешерихия коли и колиформи са естествени за човешкия организъм, но в зависимост от концентрацията могат да доведат до разстройство на здравето, особено при бебета и хора с по-слаби защитни сили.

За тази година петима са кметовете, получили предписания да поставят предупредителни табели и/или да почистят съоръжения, за които е установено, че са увредени, което може да повлияе на качеството на водата. Става дума за общо шест местни чешми в с. Гранитец, с. Горово – 2 чешми, гр. Карнобат, с. Чукарка и гр. Средец.

„Качеството на водата се повлиява от множество фактори – природни и човешки“, коментира експертът. По думите й, отклонения от нормите могат да се получат при замърсяване с битови отпадъци около извора или около самата чешма, наторяване с естествена тор в района, дъждове или суша, животни и др. Специалистът от РЗИ коментира, че преди няколко години имало един случай на опасно замърсяване, като РЗИ е постановила и осъществила разрушаване на чешмата, след като в района били регистрирани множество заболели от замърсената вода. При малките отклонения обаче ситуацията е различна. Там се говори за динамична среда, като само след дни или седмици качеството на водата можело да се подобри.

От началото на годината анализите са установили отклонения по следните показатели: – „колиформени бактерии“ /колиформи/ в 19 бр. проби, като резултатите от изпитването са от 1/100 CFU/cm³ до ˃80/100 CFU/cm³, при норма 0/100 CFU/cm³. Отклоненията са във водата на местни чешми в с. Варвара, с. Белеврен, гр. Царево – кв. „Василико“, с. Бродилово, с. Шиварово, гр. Ахтопол, с. Скала, с. Гранитец (в две проби), с. Горово, с. Екзарх Антимово, с. Чукарка, с. Каравельово, гр. Айтос (в две проби), с. Съединение, с. Брястовец, гр. Бургас, гр. Средец; – „ешерихия коли“ в 14 бр. проби, като резултатите от изпитването са от 1/100 CFU/cm³ до ˃80/100 CFU/cm³, при норма 0/100 CFU/cm³. Отклоненията са във водата на местни чешми в с. Варвара, с. Белеврен, с. Шиварово, гр. Ахтопол, с. Скала, с. Гранитец (в две проби), с. Екзарх Антимово, с. Чукарка, с. Каравельово, с. Съединение, с. Брястовец, гр. Бургас, гр. Средец; – „вкус“ неприемлив в 23 бр. проби; – „цвят“ неприемлив в 3 бр. проби – с. Белеврен, с. Фазаново и с. Пънчево; – „мътност“ неприемлива в 5 бр. проби – с. Белеврен (в две проби), с. Фазаново, с. Пънчево и с. Манолич; – „активна реакция“ в 3 бр. проби: с. Медово – 9,7 pH единици, гр. Каблешково 9,9 – pH единици и с. Драганово 9,9 – pH единици, при норма 9,5 pH единици; – По показател нитрати са изследвани 48 бр. проби, като в 8 бр. проби са установени несъответствия. Резултатите от изпитването с отклонения са в границите от 60,3 mg/l до 124 mg/l, при норма 50 mg/l. Отклоненията са във водата на местни чешми в с. Горово, гр. Българово, гр. Карнобат, с. Сан Стефано (в две проби), с. Деветак, с. Раклица и с. Манолич.

Тези чешми са маркирани с предупредителни табели, ако водата е негодна за пиене или е необходимо изваряване или друга преработка. На местата, където в последствие повторна проба е регистрирала нормализиране на съдържанието, табелите се премахват, уточниха още от РЗИ.