Отоплението с климатик струва само 5 ст. на kW/h

3
373
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

В нашия блог не веднъж сме засягали темата за предимставата на отоплението с климатик и това колко е икономично. През отоплителния сезон ежедневно получаваме запитвания за това колко струва отоплението с климатик и дали то е икономично.

 

България е страна с лоша енергийна култура. До голяма степен причините за това са финансови, но също така и лошата информираност и ниската финансова култура също имат връзка с предпочитаното на пръв поглед отопление с алтернативни източници (като горене на стари материали, гуми и друго). Това поставя България на чело на още една негативна класация, а именно лошото качество на въздуха. По телевизията обикновено засягат проблема за качеството на въздуха в София, истината е, че в провинцията и в другите големи градове проблемът със замърсяването на въздуха може да достигне доста по сериозни нива на ФПЧ. Докато в София причините са предимно от нивата на трафика, то в малките населени места основната причина за замърсяването е отоплението с въглища и твърдо гориво. Повече информация за това защо мръсният въздух е проблем може да прочетете в статията по темата тук.

 

източник: Институт за енергиен мениджмънт

 

В петък от Института за енергиен мениджмънт представиха доклад за най-често използваните системи за отопление на жилищни сгради в България, както и подробна информация за отчитането на ефективността и разходите за гориво.

Изследването е на базата на цените в Столицата, по последни решения на Комисията за енергийно и водно регулиране.  При изчисляването им не са включени транспортните разходи. До голяма степен те имат отношение при крайната цена на газа и тока, като при първия формираната крайна сума е доста по-висока.

 

източник: Институт за енергиен мениджмънт

 

Изчисленията показват, че отоплението с климатик през деня излиза 5,32 ст. Което е еднин от най-евтините методи за отопление от всички включени в изчисленията. Дори тази цифра може да е по-ниска ако се вземат под внимание правилните настройки и класът на климатика. Добре е през зимата да се насочите към премиум клас климатици, от известни на пазара марки, това ще Ви гарантира ниските сметки през годините. Макар и сравнително голяма за България първоначална инвестиция – климатичната техника бързо се изплаща. От масовите уредите за отопление на ток – климатикът е най-евтин.

 

Ако не сте наясно с това към какъв климатик да се насочите е важно да споменете, че искате да се отоплявате с него, защото има разлика между климатиците за отопление и охлаждане. Сигурно сте чували поговорката „ всеки климатик може да служи за охлаждане, но не всеки климатик може да Ви свърши работа за отопление.“ За това идва и объркването, когато клиентът търси климатик гледа модели по 600-700 лв. а след това ние му препоръчваме нещо на двойна цена. Най-масовите климатици под 1000 лв. са от предимно китайски марки, които са идеални за охлаждане, но могат да се използват за отопление само до 10 градуса външна температура, с след това стават безполезни. При нас може да намерите страхотни климатици съобразени с бюджета Ви, консултацията е безплатна. 

 

Повече за цените на различните видове отопление може да видите в сайта на Института за енергиен мениджмънт.