Ендокринна система – най-важното, което всеки трябва да знае

2
225
Добави коментар
biomall
biomall

От къде идват хормоните и защо са толкова важни?

Човешкият организъм се състои от няколко системи, без правилната дейност на които не можем да си представим обикновения живот. Ендокринната система на човека е една от тях, защото тя отговаря за своевременното производство на хормоните, които влияят пряко за безпогрешната работа на всички органи в тялото.

Клетките на тази система отделят тези вещества, които след това се изхвърлят в кръвоносната система или проникват в съседните на тях клетки. Ако знаем органите и функциите на ендокринната система и нейния строеж, можем да поддържане работата и в нормален режим и да поправяме всички проблеми на началните им стадии, за да можем да живеем дълъг и в добро здраве живот, без да се тревожим за нищо.

За какво отговаря ендокринната система?

Освен за регулирането на жизнената дейност на органите, ендокринната система е отговорна за оптималното състояние на човека по време на адаптация към различни по род условия. А също така е и тясно свързана с имунната система, което я прави гарант за устояването на организма на различни заболявания.

Изхождайки от нейното предназначение, можем да назовем основните и функции:

Осигурява всестранното развитие и растеж; Влияе върху поведението на човека и генерира емоционалното му състояние; Отговаря за правилната и точна обмяна на веществата в организма; Коригира някои нарушения в дейността на човешкия организъм; Влияе върху производството на енергия в подходящия за живот режим.

Значението на хормоните в организма на човека е неоценимо. Самото зараждане на живота се контролира точно от хормоните.

Типове ендокринна система и особености на нейния строеж

Ендокринната система е два типа. Класификацията зависи от местата на клетките и.

Гландуларна ендокринна система – клетките са поместени и съединени заедно, образувайки жлезите на вътрешна секреция. Дифузна ендокринна система – клетките са по целия организъм.

Ако знаем кои са хормоните, произвеждани от организма, тогава можем да разберем кои жлези са свързани с ендокринната система.

Това може да са както самостоятелни органи, така и тъкани, които се отнасят към ендокринната система.

Хипоталамо-хипофизна система – основните жлези на системата са хипоталамусът и хипофизата; Щитовидна жлеза – произвежданите от нея хормони съхраняват и съдържат в себе си йод; Паращитовидна жлеза – отговаря за оптималното съдържание и произвеждане на калций в тялото, за да може нервната и двигателната системи да работят безпогрешно; Надбъбречни жлези – те се намират отгоре на бъбреците и се състоят от външен кортикален слой и вътрешно мозъчно вещество. Кората произвежда минералокортикоиди и глюкокортикоиди. Първите регулират йонния обмен и поддържат електролитното равновесие в клетките. Вторите стимулират разпада на белтъчините и синтеза на въглехидратите. Мозъчното вещество произвежда адреналин, който отговаря за тонуса на нервната система. А също така надбъбречните жлези в малки количества произвеждат мъжки хормони. Ако в организма на момичетата протича някакво нарушение и се увеличи тяхното производство, се наблюдава усилване на мъжките признаци; Задстомашна жлеза – тя е една от най-големите жлези, която произвежда хормони на ендокринната система и се отличава с двойно действие: отделя панкреатичен сок и хормони; Епифиза – в ендокринната функция на тази жлеза влиза секретирането на норадреналин и мелатонин. Първото вещество влияе върху кръвообращението и дейността на нервната система, а второто регулира фазите на съня; Полови жлези – те влизат в ендокринния апарат на човека, отговарят за половото съзряване и активност на всеки човек. Болести на ендокринната система

В най-добрия случай всички органи на ендокринната система трябва да функционират без проблеми, но ако възникнат нарушения, се развиват специфични заболявания. В основата им са хипофункцията (дисфункция на жлезите на вътрешна секреция) и хиперфункцията.

Всички болести са съпроводени с:

Формиране на устойчивост на човешкото тяло към активните вещества; Неправилно производство на хормони; Производство на анормален хормон; Нарушение в абсорбирането им и транспортирането им.

Всяко нарушение в организацията на органите на тази система имат своите патологии, които изискват специфично лечение:

Гигантизъм – прекалено секретиране хормона на растежа провокира прекален, макар и пропорционален растеж на човека. При възрастните растат стремително само отделни части на тялото.

Хипотиреоза – ниски нива на хормоните се съпровождат с хронична умора и забавяне на обменните процеси;

Хиперпаратиреоза – прекалено голямото количество на парахормон провокира лошото усвояване на някои микроелементи.

Диабет – при недостиг на инсулин се формира това заболяване, което предизвиква лошо абсорбиране на необходими на организма вещества. На този фон се разгражда лошото глюкозата, което води до хипергликемия.

Хипопаратиреоза – отличава се с припадъци и спазми.

Гуша – заради дефицит на йод се съпровожда с дисплазия.

Автоимунен тиреодит – имунната система функционира не в режима, в който трябва, затова тъканите се променят патологично.

Тиреотоксикоза – прекалено големи количества хормони.

Ако ендокринните органи и тъкани са с нарушен режим на работа, се използва хормонална терапия. Това лечение ефективно намалява симптоматиката, свързана с хормоните, и изпълнява функциите им за известно време, докато не се стабилизира секрецията им. А симптоматиката при нарушена дейност на ендокринната система се изразява със следните признаци:

Умора; Постоянна жажда; Мускулна слабост; Чести позиви за уриниране; Рязка промяна в индекса на телесна маса; Постоянна сънливост; Тахикардия, болки в сърцето; Повишена възбуда; Влошаване процесите на запомняне; Прекалено потене; Диария; Висока температура. Профилактика на проблеми с ендокринната система

С цел профилактика се изписват противовъзпалителни и укрепващи препарати. Използва се радиоактивен йод. С това се разрешават много от проблемите и макар че операцията се смята за най-ефективният начин, медиците прибягват до този метод само в крайни случаи.

Балансираното хранене, добрата двигателна активност, липсата на вредни навици и избягването на стресови ситуации помагат ендокринната система да се поддържа тонизирана. Добрите природни условия на живот също играят голяма роля в това, да се избегнат ендокринните болести.

Ако при Вас се проявяват някакви проблеми, трябва задължително да се обърнете към специалист. Самолечение в този случай не се допуска, защото то може да провокира усложнение и задълбочаване в развитието на заболяването. Този процес влияе пагубно на цялата ендокринна система.