Най-често използваните средства за почистване, измиване и дезинфекция , които се използват в заведения за хранене, магазини ,…

1
182
Добави коментар
linabg
linabg

Ефективното почистване, миене и дезинфекция в обекта а е един от основните фактори, които определят качеството и безопасността от хранителен и здравен аспект, трайността и органолептичните показатели на храните .

Какво представлява почистване, миене и дезинфекция и с какви препарати може да се извърши това

Почистването е процес, при който се прилага почистващ препарат с подходяща температура и за определен период от време, с цел механично отстраняване от повърхностите на видими замърсявания и остатъци от опаковки, хранителен продукт или други вещества. Почистването може да бъде и сухо, без прилагане на почистващ препарат и вода.

Миенето е намокряне, накисване на повърхности и отмиване с вода на замърсявания и разтвори на почистващи и дезинфекционни препарати.

Дезинфекцията е процес, при който се прилага химически препарат и/или топлинна обработка, с цел намаляване броя на микроорганизмите до безопасно за здравето ниво.

За да бъдат ефективни тези процедури , трябва да се спазват изискванията за приготвяне на препарата и неговата експозиция (престояване)

Популярни средства за измиване и дезинфекция са:

Тризон – Комбиниран миещо-дезинфекционен препарат, предназначен за санитарно хигиенни цели в хранително вкусовата промишленост. Използва се концентрация 0,5 – 1% при температура 35 – 50 °С. Препоръчва се за непроизводствени повърхности.

Санифорт – дезинфекциращо вещество – натриев дихлоризоцианурат /дихидрат/, гранули с активен хлор 56 % или ефервесцентни таблети, всяка таблета отделяща активен хлор 1.4д -1.5д.

Гореща вода, с температура над 82 °С. Използва се за дезинфекция на повърхности и работен инструментариум.

Вода по Наредба №9 / 2001 на МЗ. Използва се за приготвяне на разтвори за почистване, миене, дезинфекция и промиване след обработка на съоръженията с различни вещества.

Разбира се могат да се използват и други миещи, почистващи и дезинфекционни средства произведени в България (по ТС или ТД) или от внос придружени със сертификат (само за дезинфектантите) и разрешени за използване в хранително- вкусовата промишленост.

Миещите, почистващи и дезинфекционни вещества от внос трябва да отговарят на изискванията посочени от съответните фирми – производители и да притежават разрешение от МЗ (само за дезинфекционните средства).

За дезинфекция на работни помещения могат да се използват следните препарати:

Хлорамин Б – 4 супени лъжици в 5 литра вода
Сюрхлор Д- 1-2 таблети в 10 литра вода (Експозиция 10-15 минути)
Медикарин- 1 таблетка в 10 литра вода (Експозиция 5 минути)
Клодан Д- 1 таблетка в 10 литра вода (Експозиция 5 -10 минути)

За дезинфекция на санитарен възел могат да бъдат използвани дезинфектанти на хлорна основа като :

Белина
Медикарин
Хлорамин Б
Изосан 1г/5литра вода зa 30 минути;
Санифорт 10гр на 1 литър вода за 30 минути
Хми- трефа 0,5% за 1 час и други.
Тризон