Как да изберем най-добрата спалня за нас?

3
220
Добави коментар
Dysign
Dysign

„Спалня“ е дума с двояко значение. В единия случай това е стаята в дома, където спим или където намираме място за усамотение, интимност или релакс. В другия случай наричаме „спалня“ конкретното легло, което употребяваме за сън или почивка. И тъй като една трета от живота на човек преминава в сън, леглото е един изключително важен елемент от обзавеждането на всяка спалня. Покупката или поръчката на легло трябва винаги да е предварително добре обмислено действие. Затова нека се спрем на това кои са основните фактори, които могат да повлияят на избора ви. 

Размер на леглото

Хубаво е да съобразите размера на леглото според помещението, където ще го поставите, както и дали в него има други мебели и какви, за да не се окажете неприятно изненадани. Важно е също така да знаете дали само вие ще ползвате спалнята или ще я делите с половинка. Във всеки мебелен магазин ще ви предложат стандартни размери на спалните, но ако ви е нужен по-нестандартен размер, можете да го поръчате директно на някой мебелен производител.

Модел на леглото 

Изцяло зависи от вашите лични предпочитания, изборът е огромен. Може да заложите на класическото легло с подматрачна рамка и двулицев матрак или на спалня с повдигащ механизъм и еднолицев матрак. Може да решите спалнята ви да е затворена, за да спира достъпа на прах под леглото или да е повдигната на по-високи крачета и да е поставена върху мокет или по-голям килим. За по-малки стаи е по-удачно спалнята да има чекмеджета, в които да съхранявате завивки и спално бельо или да е в комбинация с ракла. Може да искате таблата за главата да е тапицирана, извита, права, с орнаменти или с вградено LED осветление, да има или да няма нощни шкафчета… 

В момента у нас навлизат масово т.нар „боксспринг“ легла, също така ги наричат френски, английски или скандинавски тип легла. Най-общо казано, “боксспринг” буквално означава пружина в кутия – изцяло тапицирани дървени конструкции във формата на кутия, с поставени пружини в тях, а над пружините – матраци. Ако са без табла за главата, се водят тип „френски“, а ако предлагат чекмеджета за съхранение на багаж, се наричат „английски“. Едно от най-ценните им качества е, че при подходящ размер на леглото, в тях би могло да се поставят два отделни матрака с различна степен на твърдост. Освен това, те са по-високи от стандартните легла, а това ги прави и по-удобни за ползване. 

Матрак за леглото

Още при избора на модел за леглото, трябва да помислите и с какъв матрак ще го ползвате. И тук има изобилие от цени и варианти – еднолицеви, двулицеви (със зимна и лятна страна), с покет или бонел пружини, латексови или с мемори пяна. Отделете време да отидете до магазина, да седнете или дори да легнете на някой матрак, да поговорите с консултантите там. Така ще направите най-  правилния избор, а нерядко в някои магазини предлагат и връщане на матрака, ако до месец след неговата покупка, сте установили, че не ви е удобен.

Материал на леглото

Дали леглото ще е метално, или ще бъде изработено от естествен дървен материал, дали ще е изцяло от ПДЧ или ще използваме комбинация между ПДЧ и друг материал – най-често мдф, текстил или еко-кожа – при всички случаи материалът, от който е изработено леглото трябва да понася натоварване, както и да ни гарантира здравина, устойчивост и дълготрайност във времето. Би било чудесно и ако имаме възможността да избираме и според това дали материала на спалнята ни е екологично чист, без да е обработван с токсични бои или препарати. 

Цена на леглото

След като сте обмислили добре какви са размера и особеностите на помещението, където ще разположите новата си спалня, дали избрания модел хармонира с останалите мебели в дома ви, ако там вече има такива, дали леглото отговаря на всички ваши критерии за качество, стил и комфорт и дали би било лесно за поддръжка, идва моментът да решите и каква цена бихте платили за него. Ако можете да си позволите да не се съобразявате с цената му, би било чудесно. Ако обаче първо тя е определяща за вас, а след това идват всички останали детайли, тогава поне съобразете дали леглото е изработено качествено и от здрав материал, за да издържи на дълга употреба във времето.

Стойност на леглото

Да, леглото има и цена, и стойност. Ние бихме ви посъветвали да не пестите от цената на леглото си. Колкото и скъпо да ви се вижда, все пак не забравяйте, че вие ще го ползвате 8 часа на ден – всеки ден – в продължение на 10, 20 или повече години. Можете да сменяте спалното бельо веднъж или два пъти седмично, да имате шалтета или кувертюри според всеки сезон, да сменяте матрака си веднъж на няколко години, но леглото определено не е покупка, която се случва често. 

Ако направите избора си на легло според неговото качество и вашия вкус и предпочитания, дори да трябва да пестите средства за него няколко месеца повече, вие ще повишите и неговата стойност. Само тогава ще можете да бъдете cигypни, чe тo щe ви cлyжи дълги гoдини и щe ви ce oтблaгoдapявa c пълнoцeнeн и здpaвocлoвeн cън. А ние от интериорно студио DY’SIGN ви желаем да имате една хубава и релаксираща почивка в новата ви спалня, както и много щастливи и споделени мигове в нея! 

 

Разгледайте моделите на спални, проектирани от нас, в секцията ни “Проектиране на мебели”. За въпроси, коментари или поръчки – не се колебайте да се свържете с нас!