Снимки през нощта с новото приложение на Google

1
130
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

Night Sight позволява да снимаме на тъмно без светкавица и да не се притесняваме за резултата.

Една от най-очакваните функции, когато става въпрос за мобилна фотография, вече е достъпна. Кой ли не се е опитвал да прави снимки, докато е навън с приятели вечер, само за да се разочарова от резултата? Е, вече няма да имаме този проблем, или поне притежателите на някой от Pixel смартфоните ще имат това щастие. 

Google ни представи функцията Night Sight, която ще ни улесни, когато става въпрос за снимки на тъмно. Ето какъв ще бъде резултатът, когато използваме въпросното приложение, и каква е разликата между нормална снимка и такава, обработена от Night Sight.

Преди 2 години, Google пусна своя Pixel смартфон, като даде сериозна заявка за качество на снимките и вдигна очакванията на потребителите към мобилните камери. Днес, когато други марки все още се опитват да стигнат до това ниво, от компанията задават нов стандарт с представянето на Night Sight. „Телефоните ни вече ще могат да виждат в тъмното“ се шегуват в социалните мрежи, но това са фактите. Приложението е напълно безплатно и не изисква никакъв допълнителен хардуер. Night Sight е просто нова екстра към Pixel телефоните.   

Пропуснете светкавицата, а не момента.

Lose the flash, not the moment: Now rolling out across Pixel phones, see the light with #NightSight → https://t.co/ao5v77iqee pic.twitter.com/MFD0U5VYb7
— Google (@Google) November 14, 2018

Отзивите от приложението са изключително позитивни. Моментът обаче е леко помрачен от скандал, заформящ се около Google. Без да влизам в подробности, американската компания е подкрепила финансово Cindy Hyde-Smith, която направи спорно изказване, предизвикало вълна от негативизъм. Повече информация около случилото се можете да намерите тук. 

Да се върнем на фактическите подобрения и техническата информация. Защо е важно новото приложение и защо просто за нощните си снимки не използваме HDR+? Много просто – Google ни предлагат добри и чисти снимки, когато е наистина тъмно.

Колко тъмно е тъмно? Светлината, за целта на примера, ще измерим в луксове – на тази мерна единица е кръстен шампионът от League of Legends, както можете да се досетите. Един лукс се равнява на светлинен поток от един лумен на площ от 1 квадратен метър. От таблицата отдолу можете да се ориентирате по-добре. 

В олекотен превод, 30 000 лукса би било осветен от директна слънчева светлина бордюр. 300 лукса е типично офисно осветление, а 50 лукса е средностатистически ресторант през нощта. 3 лукса са приблизително осветен чрез общински средства бордюр през нощта, а на по-малко от 1 лукс не бихме могли да четем вестник. На 0.1 лукса не бихме могли да се движим из къщи без фенерче.

Камерите на смартфоните се затрудняват на 30 lux. Камерите, които имат HDR+ се справят добре до 3 lux. Night Sight може да направи снимка между 3 и 0.3 lux без светкавица. 

Много бихме искали и други компании да вземат пример и да улеснят хората, които обичат да снимат по всяко време – дори когато условията не са особено благоприятни. 

Източници: TheVerge, 9to5, aigoogle