УСПЕХ: Американският космически кораб Сигнус излетя към МКС!

1
231
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане на американската ракета „Антарес“ с кораба „Сигнус“. Photo credit : NASA TV

17 ноември 2018 г. 11:37 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 11:01 ч. българско време от космическия център Уолопс излетя ракетата „Антарес“ на американската компания Нортроп Груман с товарния кораб „Сигнус“. Изстрелването се случи броени часове след като Русия също изстреля своя товарен кораб „Прогрес МС-10“. Така се случи нещо необичайно за програмата на „Международната космическа станция“ – два космически кораба летят едновременно към нея. 

Настоящият космически кораб „Сигнус“ е кръстен и на името на астронавта Джон Йънг, който почина на 5-ти януари тази година. Йънг е един от най-успешните астронавти в историята на човечеството, тъй като е пилотирал четири различни космически кораба – „Джемини“, „Аполо-команден модул“, „Аполо-лунен модул“ и космическата совалка. Йънг е деветият човек, който е стъпил на Луната в рамките на мисия „Аполо 16“ и е един от само трима души, които са летяли до орбитата на Луната два пъти. Освен това Йънг и неговият колега Робърт Крипен са първите хора, които са излетяли в космоса със совалка. 

Ако всичко мине наред, корабът „Джон Йънг“ от серията „Сигнус“ ще донесе на „Международната космическа станция“ 3 402 килограма полезен товар – храна, дрехи, множество научни експерименти. 

Напомням на читателите, че ракетата-носител „Антарес“, която днес изведе кораба, бе създадена от компания Орбитал и се ръководеше от нея преди активите й да бъдат изкупени от Нортроп Груман. Ракетата бе създадена в рамките на програмата на НАСА COTS за евтина доставка на полезен товар на „Международната космическа станция“. НАСА се надяваше чрез COTS да прехвърли рутинните превози в частни ръце. Но докато компания СпейсЕкс създаде иновативни ракети „Фолкън 9“ с уникални ракетни двигатели „Мерлин“, ракети, които могат да се завръщат на Земята след всеки полет, ракети, които са евтини, конкурентната компания Орбитал заложи на друга стратегия. Единственият опит на Орбитал бе в създаването на твърдогоривни ракетни двигатели, но за нуждите на програмата „Международна космическа станция“ бяха нужни по-мощни ракети с течногоривни двигатели на първата степен. За да пести време и средства, Орбитал направи аутсорсинг на голяма част от производството на „Антарес“ към други държави с евтина работна ръка. Сега „Антарес“, разбира се, е американска ракета, тъй като е собственост на Нортроп Груман, но първата й степен се произвежда в украинското бюро ОКБ „Южное“. А за ракетни двигатели на първата степен се използват „РД-181“ на НПО „Енергомаш“. 

Така по ирония на съдбата две враждуващи държави – Украйна и Русия, които не са в добри отношения след анексирането на Крим, де факто работят заедно в космическия отрасъл за нуждите на американската космонавтика. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube Link) 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/