Ревю на лаптоп Lenovo ThinkPad T400 – Магазин Бранд Компютърс

9
595
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Преглед на лаптоп Lenovo Thinkpad T400

Класически бизнес лаптоп от Леново, предлаган от Brandcomputers, на изключителна цена.

Тъй-като лаптопите от потребителския клас се са насочени към частни потребители, под името „ThinkPad“ се откриват устройства за професионална употреба и така наречения бизнес клас. T-серията на Леново съчетава производителността, енергийната ефективност и преносимостта. Прочетете повече, за да разберете колко успешни са тестваните лаптопи Lenovo ThinkPad T400.

t400

T400 е с 14,1-инчов дисплей и принадлежи към текущия модел на T-серията, подобно на големите модели T500 с 15,4-инчов широкоекранен дисплей. Заедно те стават наследник на предишните модели T61.

Моделите t400 се предлагат в много различни конфигурации. Те се различават не само от гледна точка на компонентите, носещи производителност (CPU, GPU, твърд диск), но и предвид технологията на дисплея и наличните функции.

Стабилността на кутията не оставя място за критика, тъй като тя е поддържана от магнезиева клетка, вградена в корпуса. Стабилността на дисплея също се оказва много впечатляваща. Капакът на дисплея подава леко при натиск, но това не може да предизвика изкривяване на активния дисплей. Дори по-тежкия T500 може да бъде вдигнат в ъгъла на дисплея без проблеми.

Въпреки, че пантите изглеждат малки, особено лявата, използването на метал ги прави изключително здрави. Поддържат дисплея абсолютно стегнат и по този начин позволяват лесна настройка на ъгъла на отваряне на капака. С помощта на доказаното заключване с двойна кука и дизайна на клавиатурата прави затварянето чисто и сигурно. Влизането на чужди предмети между клавиатурата и дисплея е изключена. Заключеният дисплей се отваря с лостче стоящо на дясната предна страна на дисплея.

Включената 6-клетъчна батерия изпъква в задната част, но не ограничава ъгъла на отваряне.

Мрежа: Лаптоп Леново ThinkPad T400 предлага всички важни портове. Има три USB порта вертикално разположени, което прави доста лесно поставянето на всякакви устройства. Всички букси за Аудио са разположени в предния панел. Тук има също и Firewire. ThinkPad T400 разполага с интегриран гигабитов мрежов модул (Intel 82567LM) за ефективна кабелна мрежова връзка. Той е оборудван с безжичен LAN модул Intel 5300, за да поддържа най-съвременните технологии по отношение на WLAN. Има и интегриран Bluetooth 2.0 модул и е подготвен за UMTS широколентов модем. Предлаганите защитни характеристики включват TPM Chip (Trusted Platform Module), с който може да се кодират данни на твърдия диск, четец на пръстови отпечатъци. Не само тези хардуерни характеристики, свързани с хардуера, но и софтуерът ThinkVantage осигуряват допълнителна мярка за комфорт при работа и сигурност на данните. Синият бутон на ThinkVantage над клавиатурата позволява стартирането на ThinkVantage Productivity Center, което е специален софтуер, с който може да се направят редица настройки за лаптопа.

Различните мрежови връзки могат да бъдат конфигурирани и управлявани, така че бързо и лесно да се повиши сигурността и възстановяването на данни и дори паролите, както и свалянето на текущи актуализации. Нещо повече, натискането на бутона ThinkVantage при стартиране на системата дава възможност да възстановите системата до предишно оперативно състояние. Клавиатурата предлага, освен CRTL и Fn в обратна посока, стандартно оформление с клавиатура с два реда и синьо въвеждане и ясно подредено групиране на бутоните. Бутоните имат леко вдлъбнати глави с приятен размер от 18 мм ширина и 17 мм дълбочина. Ефективният размер е намален, тъй като е скосен отляво, отдясно и отпред до 12 милиметра ширина и 14 милиметра дълбочина, но допускането на печатни грешки поради увеличеното разстояние до съседните бутони са рядкост. Съпротивлението при натиск и съответно пружинката за връщане на бутоните са проектирани така, че да е възможно приятно писане.

Клавиатурата е доста здрава. Има няколко бързи клавиша, три от които са за контролиране на силата на звука. Тъчпадът се отличава с приятна, плавна повърхност, границите му са много осезаеми, без да имат остър ръб. Зоната за вертикално и хоризонтално превъртане е оптически маркирана и работи безпроблемно. Бутоните на тъчпада работят гладко, тихи са и притежават много дълъг живот. Червената точка в средата на клавиатурата привлича вниманието, както обикновено. Точно като тъчпадът, червената точка позволява много точно движение на курсора на мишката.

Моделът има процесор P8600 с 2.4 GHz, който осигурява отлична производителност. Той е с хибридно графично решение с две видеокарти – вградената GMA4500 и ATI RADEON 3400. В зависимост от необходимостта от ефективност или изискването за икономия на енергия при използване на мобилни устройства може да се направи промяна между интегрирания чип Intel GMA 4500 MHD и специалната графична карта ATI Mobility Radeon HD 3400. ThinkPad T400 може да бъде оборудван с до 4 GB оперативна памет, съгласно декларацията на производителя. Притежава 2 броя 2048 MB DDR3 (PC-8500) памети, вградени в тествания модел. Освен обичайните твърди дискове с 5400 об / мин и 7200 об / мин, може и Solid State хард дискове да бъдат добавени(SSD), което прави този лаптоп изключително бърз. Втори твърд диск чрез слота Ultrabay-Drive също може да бъде поставен.

Каквото и да си говорим цената, производителността и сигурността на лаптоп Lenovo ThinkPad T400 го правят доста добър избор за домашна употреба, магазини и т.н. Естествено тук нямаме голяма 3D производителност, но пък липсата на мощна видеокарта осигурява на лаптопа изключително дълъг живот.