Сексуалните проблеми на мъжете

2
358
Добави коментар

Импотентност

Импотентност, известна още под наименованията еректилна дисфункция, ЕД, пещеристо разстройство, мъжка полова немощ, е полово разстройство, което се характеризира с неспособността да се получава и задържа ерекция.
Ерекцията се получава в резултат на хидравличен ефект от навлизането и задържането на кръв в гъбестите тела, намиращи се в пениса. Процесът най-често започва в следствие на сексуална възбуда, от сигнали изпратени от мозъка към нерви намиращи се в пениса. Еректилната дисфункция се проявява, когато ерекцията е трудна за постигане.
Има много причини за появата на ЕД, включително промяна на нивото на калий, причинено от отравяне с арсен от питейната вода. Най-честите заболявания причиняващи Еректилна Дисфункция са: Диабет и сърдечно-съдови заболявания. При тези заболявания се нарушава функцията на малките кръвоносни съдове, което води до сериозни смущения в ерекцията. Други причинители могат да бъдат: неврологични проблеми (травма от хирургическа операция наречена: Простатектомия), хормонална недостатъчност ( Хипогонадизъм – изразява се в недостатъчна производство на тестостерон или отсъствие на ендогенен тестостерон), странични ефекти от приемани медикаменти.
Еректилна Дисфункция може да бъде причинена от психологически фактори. Ерекцията се приема като признак за здраве и допринася за мъжкото самочувствие. Спомага за укрепване на взаимоотношенията във връзката.
В медицината, специалността разглеждаща Еректилната Дисфункция се нарича Андрология, която е подразделение на Урология. 

Оргазъм
Оргазмът (от гръцки οργασμός – „вълнение“) е кулминативният момент на завършителната фаза на човешкия копулативен цикъл, обикновено наричана плато. И мъжете, и жените изпитват оргазъм, характеризиран от силна телесна наслада и контракции на тазовите мускули, контролирани от вегетативната нервна система. Възможни са и други неволни действия, например говор, издаване на звуци, спазми на други мускулни групи и общо чувство на еуфория. При мъжете оргазмът е съпроводен с еякулация. 
Еволюционното значение на мъжкия оргазъм е лесно обяснима – тя е пряко отговорна за възпроизводството на вида, тъй като води до еякулация. Мъжкият оргазъм е центриран главно върху пениса и пубисната област от тялото. От своя страна, женският оргазъм обикновено се смята за произтичащ от ерогенните зони по тялото и се дели все пак на основно два типа – клиторен и вагинален. Все пак усещането може да е по-дифузно и при двата пола, като се включат части от цялото тяло. Според някои мнения днес, клиторът е основната ерогенна зона, стимулацията на която води до оргазъм при жената, което произлиза от едно от обясненията на ситуацията, при която някои жени не успяват да получат оргазъм при обикновен вагинален коитус. Съществуват различни теории за еволюционното значение на женския оргазъм.
Разпространена е идеята за идеалния оргазъм – така наречената еупареуния. Това е състояние, при което и двамата партньори получават оргазъм едновременно. Това търсено от повечето двойки състояние, обикновено се смята за трудно постижимо.
Мъжкият оргазъм обикновено е най-продължителен при млади мъже. С напредване на възрастта тази продължителност обикновено намалява, както и количеството на спермата в еякулата. Рефрактерният период след оргазъм също се увеличава с напредване на възрастта. При някои млади мъже може да се наблюдава явлението преждевременна еякулация. Това не е физическо, а псхическо състояние, което може да се преодолее след подходяща терапия.
Умора и желание за покой обикновено последват оргазма. Това се обяснява с отделянето на пролактин, който потушава действието на хормоните, отговорни за сексуалната възбуда. 
Оргазмът е изключително важен за просъществуването една щастлива сексуална връзка. Едно проучване показва, че докато 95% от мъжете достигат до оргазъм, то при жените е този процент е в пъти по нисък. Жени, които не достигат оргазъм се опитват да задоволят партньорите си симулирайки оргазъм по време на сексуалните си контакти.
За да се постигне удоволствие при един полов акт и двамата партньори трябва да достигнат до оргазъм, така връзката по-между им става много по-дълбока. Освен това партньорите постигат психическа и физическа наслада и удовлетворение.