Най-честите измами на „Черния петък“ и съвети за безопасно пазаруване

2
241
Добави коментар
setlans
setlans

Средностатистическият българин ще похарчи около 410 лева на 23 ноември, когато се пада Черния петък. Това е по-малко от американците или канадците, но повече от германците и руснаците. Според данни на Black-Friday.global

Наближава най-очакваният, особено за българите, ден – Черният петък. Това е денят, в който хиляди продукти биват намалени на невероятно ниски цени. Но, дали това реално е така?

С наближаването на коледните празници, съвсем редно е да се възползваме от тези намаления, за да осигурим подаръци за близките. Тези намаления, обаче могат да ни излезнат солени, ако не внимаваме.

Днес ще разгледаме най-честите измами, на които можем да попаднем на Черния петък, как да се предпазим от тях, и как да пазаруваме безопасно.

Родни намаления

За останалата част от света, Черният петък е ден на драстични намаления. При нас нещата не стоят точно така.

Запазена марка на родните онлайн и физически магазини е, една или две седмици преди Черният петък да се вдигат цените на определени продукти, след това да се „намалят“ на редовната им цена.

Това, което вие ще видите е 50% намаление на дадена марка телевизор и ще бъде вярно. Той наистина ще бъде намален, но само защото преди това цената му е била по-висока от стандартната.

Извод: Следете цените на продуктите поне седмица преди Черния петък, за да имате база за сравнение.

Също така можете да проверите кешираната версия на страницата с продукта, който ви интересува, за да разберете дали всъщност е намален.

Това става, като въведете пълното име на продукта в търсачката и изберете кешираната версия на първият сайт, който ви излезе, като натиснете зелената стрелка в края на адреса.

Намаление, твърде добро, за да е истина

Със сигурност ще попаднете на оферти, които са твърде добри, за да са истински. Може би вече се досещате, че това са измамни оферти, но жаждата на човек за намаления го кара да загуби разсъдъка си.

Винаги гледайте с подозрение на продукти, които по принцип знаете, че са скъпи, а се предлагат на половин цена.

Съмнителни имейли

Черният петък и Сребърният понеделник са събития, които предимно, но не само, се случват онлайн.

Съвсем очаквано е, да започнете да получавате съмнителни имейли, които ви обещават продукти на половин цена, купони с намаления или подаръчни карти.

Целта на тези измамници е да ви накарат да кликнете на някой от линковете им. Ако го направите, рискувате да заразите компютъра си с вируси, някои от които биха могли да ви изтеглят банковата сметка.

Ако все пак информацията ви заинтригува, то отворете официалният сайт на магазина и потърсете офертите в него.