Как да реагираме, ако събеседникът ни е мълчалив? | Анелия Стоилова

7
724
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

На всеки му се е случвало или му се налага да общува с непознати, в работна среда или социални контакти, и да усеща, че разговорът „не върви“. Има ситуации, в които е необходимо да научим повече за човека, да поддържаме разговора. Даваме възможност за отговор или споделяне, но в същото време се получава неловка тишина и инициативата отново е в наши ръце. В тези ситуации доста често се правят прибързани заключения за човека срещу нас, но всъщност мълчанието може да означава много неща. По-долу има модели, които можете да използвате, когато сте сред непознати хора и искате да научите повече  за тях. Използвайки ги редовно, ще установите колко по-опитни ставате в преценката на хората срещу вас. Базирани са на въпроси, които да задавате на себе си, в тези ситуации, за да разберете мълчаливия си събеседник:

1. Дали не мълчи, защото така иска? Голяма част от мълчаливците са много умни и интелигентни хора, които са в състояние да водят интересни разговори, но са сдържани докато не се открие подходящата тема. Какво да направите: Продължете разговора като се опитвате да откриете какво би му било интересно. Кога да спрете: Ако на първите 3-4 въпроса получите кратки отговори и усетите незаинтересованост, по-добре би било да не продължавате. Възможно е точно в този момент да няма желание да разговаря с никого.

2. Дали не е от хората, които си мислят, че винаги са прави? Това са мълчаливците, които имат собствено мнение за всичко, което в прието за вярно и не обичат да контактуват с хора, които не разсъждават или не говорят като тях. Остават инициативата в ръцете на другите. Как да разберете: Вместо отговори, получавате въпроси, които ви провокират сами да се оплитате в разсъжденията си. Няма как да избегнете подобни ситуации, защото понякога се оказват наложителни. За ваше успокоение, повечето хора избягват да контактуват с такива личности. Какво да направите: Избирайте безопасни теми за разговор.

3. А дали не чака да го окуража? Този въпрос се отнася, когато пред вас има човек, който е изключително тих, иска да се включи в разговора, но не набира смелост. Как да разберете: Предполага се, че вече сте изключили възможностите срещу вас да е човек от въпрос 1 или въпрос 2. Тук е необходимо да следите за извънречевите сигнали. Лека усмивка, поглед с интерес, кимане. Какво да направите: Спокойно, но с повече ентусиазъм поемете инициативата и със сигурност ще успеете да го присъедините към разговора.

4. А дали се чувства не толкова добър, колкото останалите? Да, има много хора, които преувеличават своите слабости до такава степен, че са убедени колко другите са по-добри от тях. Как да разберете: Не е толкова лесно, защото някои стават изключително тихи, а други говорят с чувство на превъзходство. И все пак, ако не са от хората от предишните 3 въпроса, то най-вероятно са от тази група. Какво да направите: Ако сте си създали впечатление, че контактувате точно с такъв човек и се опитва да го прикрие, то най-добрият вариант е да бъдете добър слушател и да оставите да поеме инициативата. Със сигурност ще усети благоразположението и разбирането ви и ще бъде благодарен.