Бургазлия предлага кръгово на Билкова аптека и подлез под Централната спирка

1
121
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Кръгово да замени тромавото кръстовище при Билкова аптека. Това предлага бургазлията Димитър Тодоров, вместо поставянето на поредния светофар по ул. “Сан Стефано”. Според него, това ще облекчи трафика в този натоварен район и ще осигури повече безопасност за пешеходците.

Идеята си той сподели във връзка с докладната, внесена от Ивайло Вагенщайн от НФСБ за поставяне на светофарна уредба на кръстовището  на бургаските улици “Сан Стефано” и “Гладстон”. Предложението му е свързано с подписка на живущите в района, които пък бяха подтикнати да търсят начини за обезопасяване на пресичането, след като 11-годишно дете пострада на пешеходна пътека на кръстовището край БЧК.

”Необходимостта от светофар там възникна поради това, че на “Сан Стефано” и “Ботева” светофарът свети 90 сек. червено и 20 сек. зелено, съответно по-съобразителните водачи се опитват по заобиколни тесни пътища да я прескочат тая гадост и да спестят години от живота си”, обяснява бургазлията Димитър Тодоров.

По думите му, причината за тромавото кръстовище е новата транспортна схема и Централната автобусна спирка. Според него, за да се избегне поставянето на поредния светофар на ул. “Сан Стефано”, движението в района трябва да бъде преосмислено.

Неговото предложение е кръстовището на Билкова аптека да стане кръгово, а под Централната спирка да бъде изграден подлез. От страната на БСУ той да е с ескалатори, а от ул. “Александровска” да има широко и полегато стълбище. За да се избегне изцяло нуждата от пешеходна пътека там, Тодоров посочва, че ескалатори може да има и в средата на платната на “Сан Стефано”, при спирката в посока към Морска градина.

”След това вече ще остане един светофар на новата поща и ще може да се минава. И няма да има нужда от светофар на “Гладстон”, допълва Тодоров. Бургазлията признава, че няма необходимото образование, за да изготви подробен проект. Той е специалист по информационни системи, но като активен шофьор, прекарал достатъчно време по светофарите, смята че това е най-далновидното решение на проблема.

За да илюстрира идеите си, той е подготвил и схема на подлеза. Дали обаче реализирането на предложението му е възможно, кой може да каже? Тодоров признава, че досега е давал доста подобни подробни предложения по предизборни кампании, но до този момент не е видял нито едно от тях реализирано.