Свет – Батман на децата, болни от рак

1
171
Добави коментар
bobian17
bobian17

Мисията на електрик хип-хоп цигуларя и сензация в „Америка търси талант“ е да вдъхновява хората с примера и музиката си.

Боряна Антимова

Български цигулар, дете-чудо и виртуоз е една от сензациите на „Америка търси талант“. Неговото име е Светлин Радославов, с творчески псевдоним Свет. В Щатите Svet е определян като музикална сензация със своите модернистични и авангардни електро хип-хоп изпълнения на цигулка.

В края на август артистът прекара две вълнуващи седмици в родината си. „Имах чудесно преживяване – каза Свет. – За 20 години в Америка това ми е четвъртият път, при който идвам в родината си за повече от седмица. Моята мисия и най-голямо желание е да се върна отново в родината си, за да организирам по-голям концерт.“ Амбицията на Свет е този концерт да е с танцьори и с всякакви елементи в музиката, включително и мотиви от българския фолклор.

Свет не е цигулар като другите, а артист с кауза. Концертът му ще бъде благотворителен – събраните средства ще отидат за деца, болни от рак. Той самият е минал през същото изпитание през 2016 г. – злокачествен тумор на мозъка.

„Това, което преживях аз, е детска болест и обхваща 17% от детските мозъчни тумори. При пълнолетните е един на 2 милиона случаи“, казва музикантът. Когато се лекува, той непрекъснато е около такива деца, страдащи от рак.

И в болницата е с цигулката.

„Беше ми много тежко, защото виждах колко много хора се борят с това. Когато аз самият се борих, не спрях да свиря, постоянно. След мозъчната операция излязох пред болницата и изсвирих Let it be на „Бийтълс“. Това бе моята малка благодарност към всички, които са ми помогнали да се справя с тази болест, към всички, които се молиха за мен.

През ноември 2016-а всяка сутрин когато излизах от лъчева терапия, отивах в някоя детска болница и свиря на малките. Пред тях подбирах по-популярни неща. Като свиря, обичам да си опознавам публиката и да изпълнявам точно това, което смятам, че ще им хареса, с което ще ме приемат по позитивен начин.

Децата не само ме приемаха, но за тях се превръщах в герой, защото бях като тях. Защото минавах през същото, през което и те. И като виждаха човек като мен, който се бори и успява да победи болестта, се мотивираха да станат велики като мен, да победят рака. Това е чудесно и тази вълна продължава навсякъде, където свиря“, споделя мотиваторът на деца, болни от рак с цигулка в ръка, когото навсякъде посрещат като Батман.

„Няма по-вълнуващо нещо за мен от това да предам своята енергия на тези болни дечица – казва Свет. – Колкото и трудно да е било моето изпитание с рака, тяхното няма да е толкова трудно, ако имат за пример някакъв герой.“

Казва, че е свирил на всякакви събития – концерти пред 40 хиляди души, NBA баскетболни игри, фестивали, но едно от най-незабравимите му участия е в Далас, Тексас, в болница за малки дечица с диагноза рак. „Дори в този момент, когато си спомня какъв силен дух видях в тези деца, очите ми се пълнят със сълзи“, казва Свет.

Музикантът тепърва има да опознава нравите на тукашните си сънародници. Странно му звучат коментарите, че се организират концерти и с цел източване на средства, че някои от колегите му в България се явяват на благотворителни концерти с едничката цел популярност, да са по-често на сцена, а не го правят от душа и сърце.

В Щатите всеки артист си има своята добра кауза и избира фондация, която се занимава с тези проблеми, и чиято дейност е достатъчно прозрачна, знае се как точно се използват парите и не се крият мотивите.

„Благотворителни събития има навсякъде. Миналата година свирих на такова, на което присъстваше първата дама Мелания Тръмп. Много хора го правят не само за да се чувстват добре. Правителството дава кредити на богатите хора, които даряват. Така вместо да плащат данъци на държавата, те избират на коя кауза да помогнат и знаят точно къде са отишли техните дарения. В България има много способни хора, а също и изявени личности, които наистина могат да помогнат и да издигнат държавата на по-високо ниво“, коментира мотиваторът.

Свет е фен на спонтанността и обича да изненадва и доставя удоволствие на хората на най-неочаквани места. Той вади цигулката на улицата, в метрото, по площади и свири, но без да слага кутийка за пари. „Свирил съм и в домове за възрастни хора, приемам го като своя мисия в живота – да помагам“, казва артистът.

Признава, че вдъхновението от музиката му е подействало позитивно: „Аз вярвам, че ракът ми няма да се върне. Преди година бях смъкнал поне 15 кила, сега съм с нормално тегло, чувствам се добре и физически, и психически. Душата ми се чувства добре и на колкото повече хора помагам с моята музика, толкова по-здрав се чувствам“.

За преживения катарзис споделя: „Вярвам в Бог и му благодаря. Преживяното по време на болестта ме промени. Разбрах, че не може да сме егоисти, само ние да се развиваме. Нашата мисия е този талант, дарен ни от Бога, да го раздаваме на другите и да ги мотивираме за техните лични каузи. Сега си живея живота много истински, много позитивно. Аз не съм купонджия. Обичам да си имам цел и да си я преследвам. Набелязал съм си какво трябва да постигна след 6 месеца, след година и не се разсейвам с други неща. На 31 години вече се чувствам по-мъдър.“

Свет не е като класическите музиканти. Определят го като electric hip-hop violinist, или електрик хип-хоп цигулар. Той самият се определя като артист. Докато свири, танцува, включва бийт. „Искам на сцената да представя моята музика по най-добрия начин, а със свиренето и танците си да заредя хората с позитивна енергия. Във Варна в Морското казино свирих най-различни неща – от модерни парчета до класика и български песни като „Катерино моме“ и хората бяха изненадани, но им хареса“, казва Свет.

Като хип-хоп музикант един от идолите му е 2pac, загинал трагично преди 22 години. В САЩ една от най-известните цигулари, свирещи в този стил, е Линдзи Стърлинг, но проектът й е повече театрален, тя се превъплъщава в различни герои. Докато Свет миксира класически мотиви с хип-хоп бийтове. Изпълнява само оригинални неща, композирани и аранжирани от него самия.

„Събратя“ по стил: с Криско.

“Като чуя нещо интересно, някоя песен, комбинирам цигулката с бийт и става много интересно“, казва Свет за стила си, който може да се опрадели с две думи: „Стил Свет“. В САЩ не пестят суперлативи за него, наричат го най-често „музикалната сензация“. Работи със знаменитости като Кание Уест, Джей Зи, Филип Филипс, победител в „Американ Айдъл“. „Винаги ми е интересно да работя с таланти, чиято музика е по-различна от моята, те ме мотивират и стимулират да направя нещо уникално“, казва Свет.

„Човекът е човек, когато се развива и раздава”, смята артистът. Разказва как заедно с Исус Ангелов, когото нарича Паганини на акордеона, засвирват на „Витошка“. „Никога не съм виждал на „Витошка“ толкова много хора да се събират! Даваха по 10, 20 и дори 50 лева, а аз подарих всичко на Исус, защото не го направих заради парите, а заради любовта към музиката и към хората изобщо – споделя Свет. – Много хора се стремят да са колкото е възможно по-често на сцена и по-популярни, но забравят, че публиката е тази, която им помага да се издигнат на следващото, по-високо ниво.

Аз не го забравям. Аз съм много земен човек, момче от квартала. Окей, аз съм първият българин, успял в „Америка търси талант“, аз се раздавам на хората. Но и хората ми дават енергия да продължа по-нагоре и по-нагоре.“

Той разказва как са снимали с него видео на НДК и се събрала голяма тълпа от негови фенове. Спрял видеото, за да се снима с всеки от хората, за да им покаже, че е един от тях.

Свет в стихията си пред НДК. Сн. Валя Брадшоу.

Като хип-хоп музикант един от идолите му е 2pac, загинал трагично преди 22 години. Хип-хоп е стилът, който чува още като 11-годишен, пристигайки в Америка. Днес миксира класически мотиви с хип-хоп бийтове. Изпълнява само оригинални неща, композирани и аранжирани от него самия.

В САЩ не пестят суперлативи за него, работи със знаменитости като Кание Уест, Джей Зи, Филип Филипс, победител в „Американ Айдъл“. „Винаги ми е интересно да работя с таланти, чиято музика е по-различна от моята, те ме мотивират и стимулират да направя нещо уникално“, казва Свет.

Като съвсем малък баба му го води да пее пред фонтаните пред НДК, а хората се спират да го гледат. Спомня си и как на 3-годишна възраст рецитира „Аз съм българче“ пред паметника на Иван Вазов в парка Заимов.

Когато е на 3 годинки, слагат в ръцете на детето-чудо мъничка цигулчица, осминка. Свири по 4 часа на ден. На 7 години участва в конкурс за талантливи деца в Благоевград и се класира втори.

Казва, че за всичко, което е постигнал, талантът не е бил достатъчен. Положил е много труд и дисциплина, на която го приучват от малък майка му и баба му. Тя му помага да се развие. Учи и в музикалното училище „Любомир Пипков“, но когато е в V клас, заминава с майка си и брат си за Америка. Там тримата минават през кошмарен период. Настанени са в шелтър, приют за майки с деца. Малката евтина цигулка, която къта от България, е бягството от действителността за 11-годишното момче в малката стаичка с един креват, на който спят двамата с майка му, и бебешко легло за братчето му.

Първият му конкурс в Благоевград.

Там една от служителките чува как Светлин свири и го представя на учител от едно от най-престижните музикални училища в Щатите – Eastman School of Music, второто след „Джулиард“ по популярност, където го приемат да учи с пълна стипендия.

Днес евтината цигулка е емоционален спомен, а Свет свири на изключително скъп 120-годишен инструмент, на който има автограф от Шакил О’ Нийл. Запознава се с него, когато е на концерт в Сейнт Луис. Оказва се, че американската баскетболна звезда, неземният Шак като малък свирел на пиано, но пръстите му били дебелички и майка му предложила по-добре да играе баскетбол.

След трудните първи години на семейството му в Америка Свет решава да си има и друга стабилна професия и завършва икономика и маркетинг. Днес тези знания у помагат да менажира собствената си продуцентска компания, в която представя и други изпълнители в стил хип-хоп, джаз, хаус.

Звездата му като музикант изгрява когато участва в „Америка търси талант“. Журито в звезден състав – скандалния водещ Хауърд Стърн, Шейн Озбърн, съпруга на Ози Озбърн и Хауи Мандалми е в потрес след изпълнението му. Скандалният Стърн, от когото се очаква да „забива“ гадно участниците, възкликва: „Ти си най-добрият музикант, когото съм чувал!“. „Ти си брилянтен музикант“, му казва и Хауи Мандалми. Тогава е само на 25 години, след 22 години свирене на цигулка. Трихилядната зала е на крака и дълго скандира: „Свет, Свет, Свет!“.

В „Америка търси талант“.

За разлика от България, в САЩ участието в „Америка търси талант“ директно те изстрелва във висините. „Един мой приятел Мад Франкел, илюзионист, спечели един от сезоните, в момента има собствено шоу в Лас Вегас и лицето му е по всички таксита в този град“, смее се Свет.

За него самия след участието в любимия формат на американците следва турне в 120 града във всички щати, във всички големи и по-малки градове. Прави и турне по колежите, а в САЩ има около 2500 висши училища. Издава албум String Theory, или „Теорията на струните“ – име, вдъхновено от Айнщайн.

Свет живее от 20 години с майка си и брат си в Рочестър, малък град на 6 часа от Ню Йорк с кола. В къщата си е оборудвал и студио и оттам може да лети навсякъде по света по концерти. В Америка му предстоят концерти, участия, нов сингъл и албум, съвместни проекти с други артисти, много пътувания…

С брат си Ясен.

„Българите сме специални хора. Сърцето ми си остава тук завинаги – казва Свет, който разплака много сънародници с изпълнението си на химна по случай 3 март през 2016 г., а видеото му стана сензация в социалните мрежи. Както и това на „Моя страна“. – Две години след като се излекувах от рака, се чувствам като прероден, болестта ме направи по-силен мъж. Вече съм на 31 години, време ми е да си изпълня мисията докрай“, каза Свет на тръгване.

На шоуто The Spirit of Aviation.

Източник: Труд