Падане от небето

2
159
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Весна Вулович не е обикновена жена. Тя умира 44 години след като оцелява в най-високото падане без парашут.

Засега Весна е единственият човек, оцелял в след подобен случай.  Като дете е била голям фен на западната музика, особено на “Бийтълс. Премества се да живее във Великобритания, за да подобри английския си език, по-късно отива в Швеция, но родителите й настояват да се върне в Югославия.

Весна се завръща в Белград и започва да си търси работа и в края на краищата се оказва в JAT, югославската национална авиокомпания.

Вероятно Весна Вулович щеше да си остане в историята като една от многобройните неизвестни любезни стюардеси, ако през януари 1972  не беше попаднала в ужасната трагедия на полет 367 на JAT, пътнически самолет от Стокхолм до Белград. На борда на самолета имало 28 души, включително и екипажа и всичко вървяло спокойно, докато самолетът не навлязъл във въздушното пространство на Източна Германия. На борда избухва бомба, която разцепва самолета наполовина и го изважда от контрол. Той започва да пада бързо, с въртеливо движение, разбивайки се в едно село в тогавашната Чехословакия. Наречете го чудо или чист късмет, но Весна Вулович е единственият човек, оцелял от катастрофата. Как е успяла да се справи с това, не е съвсем ясно, но преобладаващата теория е, че количката за храна я закачила в дъното на самолета и не е позволила жената да бъде засмукана от получилия се вакуум, действайки като най-ефективния предпазен колан в света. Ниското й кръвно налягане пък спасило сърцето й от ужасната експлозия.

Късметът на Весна, обаче, не свършва тук. Паднала от 10,160 метра височина и все още жива, жената продължила да лежи безпомощно между отломките на самолета, докато в края на краищата Бруно Хенке, бивш медик от германската армия, не я открива случайно и спасява живота й.

Разбира се Вулович имала тежки наранявания – черепна травма, фрактури на двата крака, три премазани прешлени. Преживява дълга кома, след която първите й думи били да попита за една цигара. Възстановява се и продължава да живее живота на обикновен човек.

През декември 2016 Весна Вулович умира на 66 годишна възраст, 44 години след ужасната катастрофа, която се превръща в късмета на живота й.

Колкото до причините за катастрофата, журналистите имат хипотеза, че самолетът бил свален от чехословашките военно-въздушни сили, но преобладаващата теория е, че самолетът бил взривен от бомба, поставена на борда от хърватски емигранти-терористи.

Весна Вулович е записана в Книгата на Гинес като човекът оживял след най-дългото падане без парашут и дано не се налага рекордът й да бъде подобрен!