Талантливият темерут

2
168
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Никой не знаел, че този финландски работник тайно е художник, докато починал, оставяйки зад себе си цяла гора, изпълнена със скулптурите му.

Вейхо Рьонкьонен бил смятан от всички за пълен темерут. Работи в продължение на 41 години във фабрика за хартия и през целия си живот не е ходил никъде , освен на работа и в къщи. Вейхо не е учил за художник, но когато умира през 2010 г., той оставя след себе си цял музей на открито.

Роден през 1944 г., Рьонкьонен започва кариерата си във фабриката на 16-годишна възраст. Местната легенда казва, че е използвал първата си заплата, за да си купи ябълкови семки и торба от бетон, и така започва градината на скулптурите си, за която той се грижи ежедневно в продължение на повече от половин век.

Сега е известна като Скулптурен парк Вейхо Рьонкьонен и сайтът й привлича всяка година около 25 000 души. Посетителите са впечатлени не само от изкуството, но и от атмосферата на самата гора, обитавани от фигури, които ръцете на Рьонккьонен така умело са изваяли.

На много хора това изкуство им се струва малко зловещо. Деца, хванати за ръце, изглеждат изгубени в гората, докато възрастните седят облечени в традиционни дрехи. Някои имат устни, пълни с истински човешки зъби, които като че ли се усмихват на минувачите. Други имат вътрешни говорители, които мърморят неразбираеми звуци.

Има дори област, в която се намират 255 близки фигури, практикуващи йога. Йога всъщност е единствената хоби за Рьонкьонен, ако съдим от изкуството му.

Паркът Рьонкьонен е повече от инсталационен или скулптурен парк; това е общност, и макар че някои от творбите са обезпокоителни, гората е безспорно доста магическа, а смесването на много различни светове се събират на едно място. Това е особено смислено, като се има предвид, че това е външен свят за човек, който никога не е имал опит в реалния живот.