Не си харчете парите за витамин D и Омега-3

2
163
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Голямо, финансирано от правителството, проучване заключи, че витамин D и омега-3 мастни киселини не предотвратяват рак или свързани със сърцето заболявания.

Един експерт казва, че няма причина да се приемат добавки от витамин D.

Необходими са бъдещи проучвания, за да се определи дали тези добавки могат да помогнат за други здравословни състояния.

Хората обикновено приемат добавки, за да забавят стареенето и да предотвратят заболяванията, но ако приемате витамин D или омега-3 мастни киселини, за да предотвратите удар или рак, е време да спестите парите си. Сега най-голямото клинично проучване, проведено върху тези добавки, заключава, че те не са ефективни при спиране на рак или свързани със сърцето заболявания.

В продължение на години се твърди, че хората с ниски нива на витамин D или тези, които ядат по-малко риби, могат да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на сърдечни проблеми или рак. Но тези изследвания са предимно наблюдателни, което означава, че изследователите просто забелязват модели в извадка от хора. Новите данни идват от контролирано клинично проучване, при което близо 26 000 души са получили или добавки, или плацебо. Публикуван в The New England Journal of Medicine, в доклада заключава, че омега-3 мастните киселини и витамин D не са по-добри от плацебо в превенцията на рак или сърдечно-съдови заболявания като инфаркти, удари или смърт от сърдечни проблеми.

Въпреки че авторите на изследването споделят, че витамин D и рибеното масло са били безполезни при предотвратяването на рак или цялостното сърдечно-съдово заболяване, те са установили, че омега-3 мастни киселини могат да намалят риска от инфаркт с 28% при здрави възрастни.

“Мисля, че рибеното масло все още е полезно”, казва Д-р Клифърд Росен, MD от Мейския медицински изследователски център. Не е същото с витамин D.“ В съпътстващата редакция д-р Росен каза, че смята, че вратата е затворена за този витамин. С други думи, не си заслужава да го приемате, ако се притеснявате за сърдечни заболявания и рак, което изследва това проучване. Но има шанс той да бъде полезен и за други заболявания, които все още не са изследвани толкова внимателно.

Вместо добавка, Росен съветва всеки да се съсредоточи върху здравословното хранене: движения и много плодове, зеленчуци, ядки и да, риба.