Шоколадът и кафето изчезват?

2
210
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Наслаждавайте се на аромата на сутрешното си кафе и усещането на топящ се шоколад в устата, докато все още можете, защото съществува голяма вероятност съвсем скоро да изчезнат!

Скоро може да се наложи да се сбогувате с хумуса, авокадото, препечената филийка и виното. Поради глобалното затопляне и все по-екстремните климатични условия все повече култури по целия свят се борят с болести и променящите се условия.

Всеки, който е гледал “Синята планета” или е усетил ефекта на по-екстремното време, знае, че горските пожари в Америка, повишаването на температурите в Антарктида и изсветляването на Големия бариерен риф не са шега.

Възможно е въздействието на климатичните промени върху земята да означава, че дните на следващите храни могат да бъдат преброени.

Шоколадът

Променящата се глобална температура означава, че какаовите дървета, които растат само на 20° южно и северно от екватора, при висока влажност и богата почва се борят за живота си.

Изследване на Международния център за тропическо земеделие показва, че до 2030 г. производителите на какао ще започнат да изпитват намалена доходност от своите дървета

Фъстъците

Фъстъците също са застрашени. При висока влажност те плесенясват, а при недостатъчно валежи, няма да покълнат. Освен това те зле реагират на топлина, тъй като фъстъците прегарят, когато е твърде горещо.

Пчелният мед

Намаляването на пчелната популация означава, че производството на мед се забавя. Проблемът с изчезването на цели пчелни семейства от медоносни пчели означава, че броят на пчелите е намалял с 40% през последните 10 години. Пчелите са толкова важна част от нашата екосистема, че тяхното изчезване би означавало много повече, отколкото да нямаме мед на сутрешната си филийка – това би означавало загубата на много важни култури, от основни храни до памука.

Авокадото

Популярността на авокадото през последните години означава, че пазарът се старае да се справи с търсенето – особено като знаем колко трудоемко е отглеждането му. За отглеждането на две авокадови растения е необходима вода, колкото за банята на четирима човека. Още повече, че 80% от авокадото в Америка се отглежда в Калифорния, където сушата е сериозен проблем. Достигането на авокадото до купувачите става все по-трудно и по-скъпо, затова е възможно да съвсем скоро да гледаме авокадото само на картинка.

Оризът, царевицата и пшеницата

Това са най-важните култури, които хората отглеждат, тъй като от тях се изхранва по-голямата част от населението. Тези култури съставляват 51% от световния прием на калории и се очаква търсенето им да нарасне до 33% до 2050 г. Едно проучване от 2016 г. от Nature Climate Change казва, че земята, използвана за отглеждане на тези култури може скоро да остане неизползваема поради непредсказуемите промени на глобална температура и на климатичните условия.

Нахутът

За производството на една кутия от 400 грама консервиран нахут са необходими 4000 литра вода! Световните засушавания намалиха производството на бобовите растения с повече от половината.

Кленовият сироп

Вкусният сироп, с който поливаме палачинките си, се произвежда от сока от кленовото дърво, а кленовите дървета също намаляват. Сокът може да тече от дървото само, когато температурата падне под нулата през нощта и се повиши над температурата на замръзване през деня, при което налягането изтласква сока от дървото. Климатичните промени напоследък невинаги осигуряват тези условия за производството на кленов сироп. Д-р Тимоти Перкинс, директор на Proctor Maple Research Centre, споделя: “Изменението на климата определено ще има и вече оказва влияние върху индустрията с кленов сироп”.

Кафето

Климатичните проблеми са отговорни и за кафето. Те застрашават районите, където кафето расте, както и за измирането на пчелите, които са отговорни за около една четвърт от кафейната реколта. Кафето, опрашвано от пчелите, има повишен добив и качество, а по-високите температури и променливото време означават, че пчелите не са така продуктивни.

Бананите

И тези много популярни и вкусни плодове стават жертва на глобалното затопляне и променливите температури. Бананите се нуждаят от редовно напояване и умерено време, за да растат постоянно, но сегашните условия принуждават производителите на банани да купуват скъпи напоителни системи, вместо да разчитат на природата. Освен това бананите страдат от болести, което още повече влошава ситуацията.

Винените сортове грозде

Сякаш загубата на почти всички любими и необходими храни не е достатъчна, ами дори няма да можем да удавите скърбите си в чаша хубаво вино. През следващите 50 години се очаква спад от 85% в производството на винените сортове грозде, тъй като климатът става твърде горещ. Има повече от 1000 сортове винено грозде, но само 12 от тях съставляват по-голямата част от популярните вина, така че може да се наложи да кажете сбогом на любимата си бутилка. Ако обаче производителите разнообразят своите култури, можем да се надяваме на други, дори и по-добри вина.