УСПЕХ: Спускаемата мисия на НАСА ИнСайт кацна на Марс!

1
279
Добави коментар
redbul80
redbul80

Първа снимка, направена от „ИнСайт“ след успешното кацане на Марс. Снимката бе заснета броени минути след като апаратът достигна до повърхността на планетата. Прозрачното защитно покритие, предпазващо камерата по време на кацането, все още не бе свалено, така че снимката не е с високо качество. Вижда се попадналият прах върху покритието, но и определени детайли от Марс като хоризонта. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

26 ноември 2018 г. 22:25 ч.

Светослав Александров. Тази вечер малко преди 22:00 ч. българско време наземните ръководители получиха потвърждение, че спускаемата мисия на НАСА „ИнСайт“ е достигнала благополучно повърхността на Марс. 

Добрата новина дойде много по-скоро от очакваното: двата микроспътника „МарКО“ А и Б свършиха великолепно задачата си и препредаваха в реално време сигналите от кацащия апарат към Земята. Така екипът успя без проблем да проследи основните етапи от трудното 6-минутно спускане към повърхността на Червената планета: отварянето на парашута, освобождаването на топлинния щит, задействането на спирачните ракетни двигатели и съприкосновението с марсианския грунт. 

Благодарение на спътниците „МарКО“ екипът успя да получи първа снимка почти незабавно. 

Днешният успех бе подсигурен до голяма степен от факта, че НАСА използваше утвърден хардуер от мисията „Феникс“, която се спусна в полярните области на Червената планета преди 10 години. Нямаше никакви неочаквани проблеми и бордовият компютър изпълни програмата си успешно.

Кацането на „ИнСайт“ бе първото благополучно достигане на марсианската повърхност след 2012 година. Междувременно имахме един частичен неуспех – европейският апарат „Скиапарели“ се разби през 2016 година, макар че в научно отношение мисията бе далеч от провал: тя успя да изпрати ценни данни за структурата и състава на марсианската атмосфера. „ИнСайт“ е деветият апарат след „Марс 3“, „Вайкинг 1“, „Вайкинг 2“, „Марс Патфайндър“, „Спирит“, „Опортюнити“, „Феникс“ и „Кюриосити“, който успя да кацне на Марс, но само осмият, който успя да препрати успешно данни и снимка на марсианския хоризонт, тъй като „Марс 3“ през 1971-ва година работеше само няколко секунди на планетата и не изпрати от там нищо съществено. Всички осем успешно работили спускаеми апарати на Марс са на САЩ. 

Безспорно триумфът е голям за американската космонавтика, но нека не забравяме, че „ИнСайт“ има и съществено международно участие. В научния екип участват изследователи и институции от Франция, Германия, Австрия, Белгия, Канада, Япония, Швейцария и Великобритания. 

Следващата голяма стъпка за „ИнСайт“ е разгръщането на слънчевите панели, което ще се случи около четири часа след кацането. Очаква се спускаемата мисия да работи поне до ноември 2020 година, като през това време ще изучава вътрешната структура на планетата. 

А междувременно може само да се радваме – НАСА отново има два функциониращи апарата на повърхността на Марс. Освен „ИнСайт“, на планетата работи и „Кюриосити“. Все още се молим да не са само два – надеждата още не е изгубена старият марсоход „Опортюнити“ да се свърже със Земята. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/