Наднорменото тегло води до отслабване на паметта

1
184
Добави коментар
borola
borola

Задълбочени изследвания на проблема с наднорменото тегло и затлъстяването в последните години доведе до поредно изненадващо откритие. Според учените наднорменото тегло води до постепенно отслабване на паметта.

Основните последствия от наднорменото тегло

Отдавна е известно, че натрупването на излишни килограми е предпоставка за влошаване на здравословното състояние. Повечето хора са запознати с повишения риск от висок холестерол, атеросклероза, сърдечни проблеми и др. Днес спокойно можем да прибавим и необратимото отслабване на паметта към групата от негативни последствия, които наднорменото тегло провокира.

Как се доказа връзката между наднорменото тегло и отслабването на паметта?

Американски учени от университета в Питсбърг (САЩ) са провели проучване сред близо 10 хиляди възрастни, половината от които били със затлъстяване и наднормено тегло. След проследяване на тяхните когнитивни функции се установило, че именно тази половина от участниците проявявали сериозни признаци на отслабнала памет.

Не е напълно изяснено как точно затлъстяването повлиява мозъчните функции, но се подозира, че отслабването на паметта при тези хора се дължи на начина, по който мастните отлагания влияят на хормоналния баланс на тялото. Доказано е, че мастните депа предизвикват флуктуации в секрецията на определени хормони – някои се синтезират в намалени, други – в повишени количества. Именно това се разглежда като най-вероятна причина за промяната в дейността на мозъка и намаляване възможността на хората с наднормено тегло да запаметяват информация.

Друг фактор, който влошава състоянието са проблемите с кръвообращението и влошената циркулация на кръвта, често срещани при пълните хора.

Какъв е изходът?

Основната препоръка на специалистите  свързана с намаляване на теглото като най-ефективна мярка за елиминиране на риска от всички последствия на затлъстяването, включително отслабването на паметта.
Основните причини за натрупване на наднормено тегло са лошите хранителни навици и заседналият начин на живот. Преминаването към здравословно хранене и активният подход за отслабване са стъпка в правилната посока. Тя обаче е максимално ефективна само тогава, когато е подкрепена от ускоряване на метаболизма и прием на качествени продукти за отслабване като тези от фамилия Калорекс/Calorex®. Продукти Калорекс са идеално допълнение към всеки режим за здравословно отслабване. С тяхна помощ всеки човек със затлъстяване може да се отърве от наднорменото тегло и да стопи мазнините около корема и талията си, без да се налага да спазва специална диета за плосък корем.

Преглеждания:
543