Сезонно хранене. Хранене през лятото | Calorex

1
119
Добави коментар
borola
borola

Лятото е сезона на изобилието. Апетитът отслабва. Храненето е на малки порции, но по няколко пъти на ден. В лятната диета трябва да преобладават кисело-сладките блюда и апетитните подправки.

Доминиращите органи през лятото са сърцето, кръвоносната система и тънките черва. Те се стимулират с горчив вкус. За да се подобри тяхната ефективност, следва в менюто да бъдат включени възможно най-горчиви вкусове. За начало може да изберете билки с горчив вкус, в т.ч. растения, които имате в дома (лист от алое), пелин или глухарче.

Полезно е да се правят салати от кълнове. От зърнените култури през лятото, е добре да се използва просото.

Лятото е време за зеленчуци. Към продуктите с горчив вкус се отнасят ряпата, лука, репичките, домат, краставица, зеле, цвекло. Полезни са и тиквените култури. Всички тези зеленчуци могат да се добавят към различни блюда. За летни продукти се считат и сушените плодове. Препоръчва се пресен компот от сини сливи, сушени кайсии, сушени круши и ябълки. Може да се ядат само сушени плодове, но трябва внимателно да се сдъвкват.

От летните напитки, за предпочитане е бирата, тъй като тя притежава горчив вкус. Соленият вкус през лятото се възприема като негативен, тъй като подтиска дейността на сърцето и може да предизвика смущения в сърдечно-съдовата система.

Допълващият вкус в този период е киселия, а неутрален е остър и сладък. Лятото може да се консумира пилешко месо, кисело зеле и печени изделия. Желателно е от менюто да се изключат мляко, свинско месо и бобови култури, тъй като през лятото те са тежка храна за стомаха.

Преглеждания:
523