Какви са разликите между различните модели ортопедични колани за кръста

2
211
Добави коментар
amedica
amedica

Какви са разликите между различните модели ортопедични колани за кръста

Posted by    Ортопедични колани за кръст    0 Comments

Често се случва да получаваме запитвания от сорта на : „Кой ортопедичен колан за кръста е подходящ за мен? или „Какъв колан за кръста да избера при моя проблем?“ или пък „Каква е разликата между различните модели ортопедични колани?“. За да можем ви улесним с избора на подходящ за вас колан в следващите редова ще се опитаме да разясним какви са основните разлики между различните видове ортопедични продукти за кръста и общи случаи в които те са подходящи.

Най-често болката в кръста се дължи на мускулни претоварвания, изменения в структурата на междупрешленните дискове или фрактури ( пуквания, счупвания) на прешлените. За да бъде облекчена болката в областта и да се стимулират възстановителните  процеси ( когато това  е възможно), е необходимо  да са намалят напреженията в  лумбалния дял ( кръста) като се подпомогнат мускулите и гръбнака, чрез допълнителна стабилизация. Допълнителна стабилизация може да бъде получена от подходящ ортопедичен колан за кръста. Разбира се в различните случаи се използват различни модели с различна височина и степен на стабилизация.

Най-общо при ортопедичните колани за кръст можем да разграничим 4 степени на стабилизация: Основна, среда, висока и екстра висока Основан степен на стабилизация се използва в случаите, когато болката е мускулна и се дължи на претоварване при тежка физическа работа или на в случаите когато кръста е бил изложен на течение. Това са ортопедични колани най-често с 3 или 4 банела ( шини), които са пластични и лесно се огъват заемайки формата на тялото. Обикновено това са колани с ниска височина в предната и задната ( между 20 и 25 см) част. Някои модели имат лек затоплящ ефект и не ограничават движенията на тялото. Средната степен на стабилизация е подходяща при проблеми с дископатия ( лека форма на дискова херния), възпаления, радикулити и др. Лумбалните колани със средна степен на стабилизация са с 4 пластични банела, които обаче не са толкова гъвкави както при моделите с основа стабилизация. За са бъде постигната желаната стабилизация височината им в задната част може да бъде между 25 – 32см. Често височината в предната част е по-ниска (между 14 и 16см), което ги прави подходящи за хора прекарващи дълго време в седнало положение, спортуват или шофират продължително.  Лумбостатите или ортопедичните колани с висока степен на стабилизация са подходящи при дискови хернии, сколиоза, лека до средна спондилолистеза. Това са колани с 4 по-твърди или до 6 гъвкави  банела, които да осигурят нужната стабилизация. Височината е по-голяма (25 – 36 см) и до известна степен ограничават движенията в областта на кръста. Задължително имат допълнителни еластични ленти за, които придават допълнителна стабилност и поддържат шините плътно към тялото. Лумбалните корсети с ортопедични колани с екстра висока степен на стабилизация. Ето защо при тях банелите са твърди и мат за цел не само да стабилизират лумбалния дял на гръбначния стълб, но и да ограничат част от движенията. Използват се в случаите на тежки дискови хернии, фрактури ( счупвания) в лумбалния отдел на гръбначния стълб, дискови протрузии и др.

Често височината на ортопедичния колан се съобразява не само с мястото ( увредените гръбначни прешлени) и степента на проблема, но и с височината на пациента. Сами можете да си представите как би стоял един колан с височина 36 в задната част на жена с ръст 1.6 м или колан с височина 20см на мъж с ръст 2 м. Разбира се има и доста частни случаи в които подобни вариации са подходящи, но това са изключения.

Разбира се ако имате други въпроси или все още не сте сигурни кой е подходящият за вас ортопедичен колан, можете да се свържете с нас от ТУК Ако вече знаете какъв е подходящия за вас ортопедичен колан за кръста можете да го изберете от нашите предложения