Открити са руините от най-старата библиотека в Германия

5
159
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

По време на разкопки (теренът се подготвял за предстоящ строеж на протестантска църква) в централните части на Кьолн са намерени останките на най-старата библиотека в Германия. Въпреки че откритието е направено през 2017 година, едва през лятото на 2018 година експертите разбират от каква точно сграда са намерените руини. Доктор Дирк Шмит, участник в последвалите археологически проучвания определя находката като ‘грандиозна’ и според него в древността в сградата са съхранявани около 20 000 свитъка!

Кьолн е един от най-големите и древни градове в съвременна Германия. Основан е през 50 година от Новата ера под името Колония, като по това време се намирал в пределите на Римската империя.

Снимка: www.ancient-code.com

Древните останки са датирани от 150-200 година от Новата ера. Сградата била с размери 20 х 9 метра и се разполагала на два етажа.

‘Първоначално смятахме, че това са руините на място, използвано за публични събирания в древността, но много скоро открихме, че в стените има издълбани ниши’ – споделя Маркус Триер, директор на Римско-германския музей в Кьолн.

Снимка: www.ancient-code.com

Последвало проучване, по време на което експертите сравнили нишите с тези от други древни сгради. В резултат от това открили, че нишите запазени сред руините на древната библиотека изключително много наподобяват тези от други древни библиотеки и особено тези в Библиотеката на Целз в град Ефес*, Източна Турция. Това им дало основание да отхвърлят първоначалното допускане, че руините принадлежат на място, използвано за публични събирания в древността.

Ефес* – пристанищен град, който в миналото се намирал на брега на Егейско море. Селището било с важно търговско значение, но с отстъпването на морето градът постепенно западнал. Една от най-забележителните постройки в Ефес е Библиотеката на Целз, построена в периода 114-125 година от Новата ера.

Библиотеката на ЦелзСнимка: www.thevintagenews.com

‘Отне ни известно време, докато потвърдим какво е било предназначението на нишите. Новооткритите са сравнително малки и особено характерни за сградите, изпълнявали функцията на библиотека. Може да видите абсолютно същите в Библиотеката на Целз. Въз основа на огромния им брой допускаме, че някогашната библиотека е съхранявала около 20 000 свитъка’ – допълва доктор Шмит.

Снимка: www.ancient-code.com

По-голямата част от руините на някогашната библиотека продължават да бъдат обект на археологически проучвания, а малка част от тях ще бъдат присъединени към новостроящата се протестантска църква, като се очаква те да бъдат достъпни за посетителите.

Любопитен факт е, че най-старата работеща библиотека в Германия е ‘Барденсис’ в град Барт и функционира от 1398 година насам. А най-старата работеща библиотека в света е ‘Ал-Карауин’ в Мароко, която отваря врати през далечната 859 година.