Дерматит – ТОП провокиращи фактори!

1
182
Добави коментар
borola
borola

Заболяването дерматит, познато още като екзема, представлява хронично кожно възпаление, което се проявява със зачервяване, сърбеж и лющене на кожата на определени зони от тялото. Характерни за него са периоди на обостряне и ремисия като влошаване на състоянието се наблюдава под въздействието на определени дразнители и провокиращи фактори. Те могат да произлизат както от заобикалящата среда, така и да бъдат вътрешни за организма. И тъй като все още кожното заболяване не може да бъде излекувано напълно, максималното ограничаване и неутрализиране на всички дразнители от ежедневието значително облекчава симптомите и увеличава периодите на ремисия.

Химически дразнители

Ежедневно сме заобиколени от различни продукти и субстанции, които могат да предизвикат парене, сърбеж и зачервявания по кожата. Те могат да бъдат както продукти за лична хигиена като сапуни, шампоани и душ гелове, така и препарати, които използваме в домакинството. Всякакви препарати за пране, миене на чинии, както и универсални почистващи средства и дезинфектанти съдържат много химикали и вредни субстанции и се смятат за вероятен дразнител и фактор за утежняване на състоянието.

Гореща вода

Не е възможно да се ограничи тотално използването на вода в ежедневието, но температурата ѝ трябва да е максимално щадяща към кожата при хората, които страдат от дерматит. Подсушаването също трябва да е внимателно с потупващи движения и да се избягва силно търкане.

Определени материи

Вълната и синтетичните материи са най-големи врагове на кожата на хората с дерматит. Предпочитайте свободните дишащи памучни дрехи.

Алергии

Ако проявявате алергия към какъвто и да е алерген, ограничете контактът си с него максимално. Сред най-разпространените алергени са полен, домашна прах, акари, мухъл и косми от домашни любимци.

Ако смятате, че обострянето на дерматит се дължи на стреса в ежедневието, приложете някоя от най-препоръчваните техники за релаксация – медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане.

Някои хранителни продукти влошават проявите на екзема, особено при деца и бебета. За овладяване на дерматит избягвайте най-вече фъстъци, млечни храни, соя, пшеница, яйца и риба.

Сухата кожа е най-предразположена към обостряне на клиничните изяви на заболяването. Затова е от ключово значение да се поддържа добре хидратирана целогодишно. Подходящи средства за целта са дермокозметичните продукти за суха и чувствителна кожа Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Прилагането им съдейства за добра хидратация и поддържане на кожата мека и еластична.
Специалистите от програма Лекзема са на мнение, че чрез осигуряване на компетентна и актуална здравна информация относно дерматит във всичките му форми може да се облекчи страданието на всеки, който се бори с хроничното кожно заболяване.

Преглеждания:
450