Специалисти: Екзема при бебета изисква незабавно лечение

1
471
Добави коментар
borola
borola

Когато стане въпрос за бебе, асоциацията, която обикновено се прави, е мека и нежна кожа, която е добре хидратирана. Но нерядко се случва кожното заболяване екзема (дерматит) да порази нежната бебешка кожа и да се появят неприятните симптоми на заболяването като зачервяване, сърбеж и люспи по кожата.

Екзема при бебетата обикновено се проявява между втория и четвъртия месец и ако остане нелекувана, се разпространява до гънките на крайниците и понякога чак до областта на пелените. Проявите се различават при всяко бебе, но обикновено обривът се засилва и се появяват малки пъпки, пълни с течност, които се пукат.

Специалисти съветват да се предприемат навременни мерки срещу екзема при новородени и бебета още при първи сигнали на заболяването. Причина за това е най-вече фактът, че бебетата, които страдат от атопичен дерматит, са по-предразположени към развитие на хранителни алергии, астма и други подобри хронични проблеми.

Средно около 15 – 20% от бебетата се раждат със суха кожа. Около втория месец от раждането тази сухота започва да се усеща по бузите на кърмачето, които са груби при допир. Първоначално това състояние е познато като ксероза (много суха кожа) и в този етап е удачно да се приложат емолиенти и хидратанти (Липобаза и Нанобаза), които да успокоят и хидратират кожата.

Понякога се появят зони с възпалена, зачервена и сърбяща кожа. Най-често тези зони са бузите, около устата, зад ушите и от вътрешната страна на ръцете.

Основни предимства на навременното лечение на екзема при бебета

Своевременното лечение на екзема при бебета предотвратява усложненията в половината от случаите.
Ранното лечение на екзема при новородени предотвратява хронифицирането на заболяването и намалява вероятността от развитие на алергични състояния.

Може ли екзема при бебета да „изчезне“ от само себе си?

В някои случаи това е възможно. Повечето деца „израстват“ заболяването преди да тръгнат на училище. Някои от тях обаче „запазват“ заболяването през целия си живот и се нуждаят от постоянни грижи за кожата.
При необходимост от повече информация и съвети пациентите, които страдат от екзема, имат възможност да получат компетентно мнение от специалистите по програма Лекзема.

Преглеждания:
890