Учениците от Софийската семинария се настаниха в новия пансион

2
118
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

От днес възпитаниците на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ са настанени в ремонтираната сграда-пансион на духовното училище. Сградата, която беше напълно обновена това лято, беше осветена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 19 октомври т. г., патронния празник на училището. Тогава ремонтът беше напълно завършен, но от вчера сградата има Акт №16 и ректорът е разпоредил семинаристите да се нанесат. В новия пансион учениците ще живеят в стаи по двама. Всяка стая има баня и тоалетна. На втория етаж е оборудван малък параклис, където момчетата да четат вечерните си молитви.

Ремонтът на такава сграда се оказва по-труден от изграждането на нова. Постройката е паметник на културата и не се позволява да бъде съборена, тя трябва да запази първоначалния си вид. Но за да отговаря на съвременните изисквания, се налага сложен ремонт – подсилване на основите и стените, изливане на плочи, пълно вътрешно и външно измазване. Тези ремонтни работи бяха финансирани със средства, отпуснати от Министерски съвет. Целта е да се създадат нормални битови условия за учениците, които се обучават в училището и живеят в семинарията през цялата учебна година.

Оборудването на съвременен пансион за учениците става по инициатива на новото ръководство на СДСеминария в лицето на ректора архим. Пахомий и зам.-ректора йером. Мелетий. Тяхното виждане е, че семинаристите трябва да получават грижа и добри условия за обучение и възпитание, за да станат след това добри и грижовни пастири и служители на Църквата.

Ректорското ръководство полага постоянни усилия да обогати живота и образованието на момчетата, като въвежда различни допълнителни дейности – спортове, музикални занимания, посещение на културни прояви. В семинарията е оборудвана зала с интерактивна дъска и програми към нея, с които се онагледяват елементи от уроците по история, физика, биология и други предмети.

Ремонтът на сградния фонд на СДСеминария и поддръжката на огромния парк вървят ръка за ръка с грижата за образованието и възпитанието на учениците, които живеят далеч от семействата си през по-голямата част от годината. Затова ръководството на училището, учителите и възпитателите се стараят да им дават не само знания по учебните дисциплини, но и да подпомагат личностното им развитие. Усилията в дългосрочен план са насочени към повишаване на равнището на семинарското образование и възпитание и то отново да стане привлекателно за по-широк кръг млади хора.

Йером. Мелетий в интерактивната зала на Семинарията:

„Будилникът“ в семинарския пансион: