Замърсяването на въздуха с твърди горива може да се реши с 1500 лв. на домакинство

1
131
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Замърсяването на въздуха с отоплението на твърди горива като дърва и въглища може да се реши с 1500 лв. на домакинство. За целта трябва да помогне държавата с осигуряването на средства на най-бедните и социално слаби, за да сменят печките си, заяви Красимир Владимиров, управител на „Ремонт строй 1“ ЕООД. Цените на котле с пелети или газ започват от 1500 лв. и стигат до 5000 лв., обясни той. Отоплението на пелети или газ е по-ефективно, по-комфортно, като няма сажди и отпадъци, коментира Красимир Владимиров. Според него още по-евтино излиза ако на печките с дърва и въглища бъдат заменени вратичките с такива с горелка, която да може да пали пелети. Вратичката с горелка струва около 1200 лв., каза още управителят на „Ремонт строй 1“.

Първото по-сериозно замърсяване за тази зима направи темата отново важна. Първата грешка на властите е, че решенията не са насочени към същината на мръсния въздух, а именно – битовото отопление на твърди горива и горенето на отпадъци. В собствената си програма за действие обаче Столичната община се фокусира повече върху автомобилите, отколкото от твърдите или некачествени горива за отопление, които са причината за ужасно високото замърсяване през зимата. Данните в Националната програма за подобряване на качеството на въздуха 2018 – 2024 г., която Световната банка изготви по поръчка на Министерството на околната среда и водите, показват, че емисиите на ФПЧ10 (фини прахови частици) в София са поне 10 пъти повече, отколкото тези от транспорта.

Само по оперативна програма „Околна среда“ се планират да се отпуснат над 100 млн.лв. за подмяна на отоплението в домакинства, но парите ще са насочени основно към филтри на комини и нови печки. Отделно се отпуска сумата от 474 лв. на еднократни енергийни помощи за 210 хил. бенефициенти – което са още над 99.5 млн. лв. Парите на енергийно бедните обаче в момента отиват основно за твърди горива.

Предложенията за пелети и по-чисти печки ще намали замърсяването до някаква степен, но ще струва много усилия и време, подчерта Красимир Владимиров. Освен това може да се направи нещо доста по-бързо, макар и не особено евтино – да се наложи по-масово отоплението на ток. Някои изчисления показват, че хиперинвенторните климатици може да са далеч по-ефективен избор, но и не по-скъп от пелетните печки. Ежегодната сума от 100 млн. лв. плюс парите по оперативната програма плюс допълнителни държавни инвестиции биха могли да решат проблема, но е необходима воля и стратегическо мислене.