Право на избор

3
152
Добави коментар
petar_k
petar_k

Всеки човек е длъжен да направи своя избор!

Чудя се колко от нас си знаят правата като граждани? Така сме се „роботизирали“, че оставяме на заден план едно доста важно нещо, нашата свобода! Живеем в правова държава и е добре всеки да се запознае какви са му правата, а не само задълженията. Интересно ми е, как е възможно уж неграмотните и прости цигани да знаят правата си по-добре от нас българите? За какво говори това? Един циганин, който дори не може да се изкаже като хората, този същия не може и да се подпише, но отлично знае правата си.

Но нека оставим циганите, тях сами сме си ги изкопали и отгледали.

Да се огледаме в нас самите. Оставям настрана правата ни като граждани в нашата държава и искам да се насоча към нещо по-дълбоко. Всеки от нас има право на избор да се бори срещу някаква несгода. Имаме право на избор да покажем, че не сме се озлобили до толкова за да търсим само негативите в нас и хората. Имаме право на избор да подарим на непознат усмивката си с мил жест или постъпка. Така да предизвикаме същото и в него. Имаме право на избор да подадем ръка на възрастен човек за да може той да слезе от рейс, влак или да го съпроводим до другия край на улицата, а не да го оставим на произвола (както се случи с дядо ми и сега бере душа в болница след като го блъсна кола). Имаме право на избор да помогнем без значение на мъж или жена, когато видим, че носи тежък багаж. Имаме право на избор да отделим колкото можем от бюджета си и да подпомогнем човек в нужда. Имаме право на избор да загърбим егото си и да бъдем по-добри към околните.

Имаме право на избор всичкото изброено по-горе да не го направим или да имаме коренно противоположно становище. Изборът е в нашите ръце, но преди да заемем позиция е добре да се замислим как бихме се чувствали ако бъдем на мястото на човека срещу нас. Как бихме приели едни добри или лоши постъпки срещу нас. Нашите действия не засягат персонално личността. Често те рефлектират също и върху техните роднини, познати. Дали сме готови да предадем обич или омраза на толкова хора с едно наше действие? Бихме ли искали и ние да получим същото? Аз вярвам, че няма случайни неща и за всичко си има причина. Предпочитам да не вредя на хората за да не очаквам този „бумеранг“ да се върне срещу мен. Често хората се чудят, защо им се случват само лоши работи. Не винаги обаче лошото е лошо! От една на пръв поглед непригодна за нас ситуация, често се генерират няколко положителни след това.

Правото ни на избор е нещо така силно като инструмент, а сме го приели за незначително (даденост). Нека се замислим колко от нас и нашите родители или направо цялата ни рода са имали това право. Как сме/са били тъпкани по време на изкривения социализъм. А преди това България е преживяла и едно робство от иначе така добронамерените ни „аркадаши“! Правото ни на избор може да реши не една и две съдби, нека подхождаме внимателно с това!

За фон може да слушате този качествен български кавър: JEREMY – You’re the Voice

Прочетете още:

► По средата ► Истинското „Аз“ ► На къде духа вятърът? ► Слагам сериозната вратовръзка ► Безчувствието, което ни разболява ► Защо е толкова шумно, когато пазим тишина?

Снимка: pixabay.com