Екзема (дерматит) при деца

1
443
Добави коментар
borola
borola

Екзема (дерматит) при деца се среща в същите форми и с почти същата честота, както и при възрастни. Заболяването е хронично, т.е. протича с периоди на ремисия и обостряне. Тази особеност превръща борбата с дерматита при децата в сериозно предизвикателство за техните родители. За да ги улесним, ще посветим настоящия материал на симптомите на екземата при деца и на новостите в диагностицирането и лечението на заболяването.

Екзема при деца – симптоми и диагностициране

Основният симптом на екзема при деца е зачервяването на кожата (еритема). То се локализира основно по бузките, челото и вътрешната страна на големите свивки на тялото – при лакътя или коленете. Зачервяването е придружено от сърбеж, подмокряне и лющене на кожата.
Характерният вид и локализацията на кожните прояви се ползват като основни фактори при диагностицирането на екзема при децата.

Превенция и лечение на дерматит при деца

Успешната превенция и удължаването на периода на ремисия изисква да се избягват провокиращите екземата фактори. За целта трябва да се познава естеството на заболяването – дали е налице иритативен, алергичен или друга форма на дерматит. Важни са и профилактичните грижи за кожата в периода на ремисия. Те включват прилагането на продукти, съдържащи качествени хидратанти и емолиенти за поддържане хидро-липидната структура на кожата.

За лечение на екзема при деца в период на обостряне на симптомите се прилагат основно кортикостероидни и нестероидни продукти от типа на калциневриновите инхибитори.

Вторият тип продукти се прилагат все по-масово. Последните проучвания показват, че калциневриновите инхибитори се прилагат успешно при случаи, когато лечението с кортикостероиди не показва ефективност. Може да се нанасят 2 пъти дневно за препоръчване с емолиенти. Подходящи са за приложение при деца над 2-годишна възраст като може да се третира всяка част на тялото с изключение на лигавиците.

Сред предимствата на калциневриновите инхибитори спрямо кортикостероидните продукти се посочва, че те:

не предизвикват атрофия на кожата в третираните участъци
не нарушават синтезата на колаген в кожата
абсорбират се в много по-ниски концентрации в сравнение със стероидите

Преглеждания:
856