Увреждане на черния дроб – не е виновен само алкохолът!

1
155
Добави коментар
borola
borola

Обикновено изразът „увреждане на черен дроб“ се свързва най-вече със злоупотребата с алкохол. Но не само спиртните напитки могат да затруднят дейността на този важен орган. Оказва се, че някои други вредни навици също въздействат негативно на органа, който изпълнява една от най-важните функции в човешкия организъм – да ни избавя от токсините.
Разбира се не е тайна, че алкохолът е враг №1 на черния дроб, но ето какви са другите вероятни „унищожители“ на този важен орган.

Предразполагащи фактори и вредни навици, които водят до увреждане на черния дроб
Редовна консумация на преработени храни

Когато човек държи на здравето на черния дроб, е силно препоръчително да избягва редовната консумация на всякакви преработени храни. Това означава всички опаковани храни, които имат дълъг срок на годност и дълъг списък със съставки. Всички те съдържат големи количества захар, изкуствени подсладители, консерванти, овкусители и вредни мазнини, които предизвикват оксидативно увреждане на черния дроб. Освен това пренасищането на организма с вредни мазнини и високо въглехидратни храни е сериозен рисков фактор за омазняване на черния дроб.
Спазването на простото правило да се ограничи максимално консумацията на преработени храни е не само добър спътник в борбата с излишните килограми, но допринася и за доброто здраве на черния дроб.

Излишни мазнини в областта на корема

Трупането на излишни мазнини, особено около корема и талията, е сериозна предпоставка за влошаване здравето на черния дроб. Негативното въздействие на наднорменото тегло върху здравето на черния дроб се изразява във висок риск от тежко омазняване на този орган – състояние, познато като неалкохолна чернодробна стеатоза.

Прекомерно използване на медикаменти без предписание

Широко познатите и използвани обезболяващи средства не са толкова безобидни, колкото често предполагаме. Свикнали сме да ги приемаме при най-малката болка и неразположение, но е добре да се замислим за негативния им ефект върху здравето и функциите на черния дроб. Всички медикаменти, независимо дали са по предписание или не, влияят негативно на черния дроб и в големи дози могат да имат дори токсичен ефект.

Превенция на увреждане на черния дроб

Когато се намалят максимално всички предразполагащи фактори за увреждане на черен дроб и едновременно с това се приема хепатопротективното средство Хептен/Hepten®, се наблюдава най-благоприятен и дълготраен ефект. Активната съставка в продукта е силимарин – вещество, което неутрализира ефекта на свободните радикали и подпомага детоксикацията на чернодробните клетки. Хептен е природно средство под формата на специални течни капсули (Solucaps), които позволяват цялостно и бързо усвояване от организма.