Здрав черен дроб с подходящи храни и напитки

1
167
Добави коментар
borola
borola

Когато черният дроб е здрав, той изпълнява безпроблемно всички свои жизненоважни функции. Сред тях са производството на холестерол, протеини и жлъчна течност, както и складиране на витамини, минерали, мастни киселини и дори въглехидрати. Немалко важна е способността му да разгражда вредните вещества и токсините от алкохола, медикаментите и натуралните вторични продукти вследствие на процеса на метаболизиране на веществата.

Това е една от най-препоръчваните напитки за здравето на черния дроб! Проучвания доказват, че редовната консумация на кофеиновата напитка предпазва от заболявания на черния дроб.
Смята се, че ползите от кафето се дължат на способността на веществата в черната напитка да предотвратяват прекомерното наслояване на мазнини в черния дроб – основен фактор за развитието на чернодробно заболяване. Освен това кафето намалява възпаленията и повишава нивата на антиоксиданта глутатион.

Дребни плодове

Боровинките (сини и червени) например са чудесен източник на антиоксиданти и антоцианини – веществата, на които се дължи яркия и наситен цвят на тези вкусни дребни плодове. Консумацията им от 3 до 4 пъти седмично предпазва черния дроб от увреждане, като в допълнение към това се повишава имунната клетъчна реакция и антиоксидантните ензими.

Сок от цвекло

Червеното цвекло е вид кореноплоден зеленчук, който се явява източник на нитрати и антиоксиданти, наречени беталаини. Освен че ограничават оксидативното увреждане и възпаленията, тези съединения благоприятстват също така и сърдечното здраве.

Мазна риба

Всички по-мазни риби са богати източници на омега-3 мастни киселини. Те намаляват възпаленията в организма и се свързват с намален сърдечно-съдов риск. Но не по-малко са ползите от този вид полезни мазнини за здравето на черния дроб. Проучвания доказват, че омега-3 мастните киселини поддържат нивата на чернодробните ензими в норма, предотвратяват натрупването на мазнини в органа и подобряват инсулиновата резистентност.

Ядки

Тези дребни и полезни дарове на природата са богати както на полезни мазнини, така и на полезни антиоксиданти като витамин Е. С този свой изключителен състав допринасят за множество здравословни ползи както за черния дроб, така и за здравето на сърцето.

Силимарин е вещество, изолирано от растението Бял трън. Със своето противовъзпалително, антиоксидантно и хепатопротективно действие се смята за едно от най-ефикасните природни средства, що се отнася до здравето на черния дроб.

Най-оптимални дози силимарин могат да бъдат набавени чрез приема на природния продукт Хептен/Hepten®. С високото си качество Хептен постига забележителни резултати и подобрява цялостното здравословно състояние на черния дроб. Може да се приема както за превенция, така и при увреден черен дроб. Хептен няма странични ефекти и е с отлична степен на поносимост за организма.